A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

In je mondje

Dag lieve mensen. Er is op de een of andere manier een ongelofelijk hoeveelheid gave sheit aan hardcore chemie op Internet te vinden. En weirdo’s die de chemie doen. Het volgende filmpje slaat alles. Een perfecte chemicus in de dop voerde een reactie in haar mond uit. Azijn + baksoda (E500) → schuim!

Wat hier gebeurt is eigenlijk heel eenvoudig, het is een simpele zuur-base reactie:

NaHCO3 (s) → Na+ (aq) + HCO3 (aq)
CH3COOH (aq) + HCO3 (aq) → CH3COO (aq) + H2CO3 (aq)
H2CO3 (aq) → H2O (l) + CO2 (g)

(Allemaal evenwichtsreacties natuurlijk, maar omdat CO2 gasvormig ontsnapt, nu aflopende reacties.)

Stiekem dus niet zo heel gevaarlijk, al is het azijnzuur in je mond niet lekker. De scheikundejongens vragen zich af wat er gebeurt als je je mond dicht zou proberen te houden of als je een hap bakpoeder in zou slikken en daarna veel cola zou drinken. Buikpijn?

Disclaimer: De makers van de website stellen zich niet aansprakelijk voor schade die direct of indirect verband houdt met het al dan niet opvolgen van adviezen op deze site.

Leave a Reply  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>