A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Blus een magnesiumbrand

Er bestaan verschillende soorten brandblussers: poederblussers, schuimblussers en koolzuursneeuw blussers. Dat laatste is gewoon een fancy naam voor een blusser waaruit CO2 komt. Je kunt niet zomaar elke brand met elk type brandblusser blussen. Kijk maar eens wat er gebeurt als je brandend magnesium in droogijs (vast CO2, -78.5 ºC) doet:

Wanneer het magnesium zit opgesloten in het droogijs, is er geen zuurstof uit de lucht meer aanwezig waarmee de magnesium kan reageren, dus wat gebeurt hier? Het geheim zit in het feit dat magnesium zo onedel is, dat het de zuurstof van de CO2 ‘afpakt’. Dit is een redoxreactie, waarbij magnesium wordt geoxideerd en CO2 wordt gereduceerd tot elementair koolstof.

2 Mg (s) + CO2 (g) → 2 MgO (s) + C (s)

Dat deze reactie juist is, zie je ook aan het zwarte poeder dat tijdens de reactie ontstaat: dat is koolstof; het witte poeder is magnesiumoxide. Een magnesiumbrand mag je, net als sommige andere metaalbranden, dus nooit proberen te blussen met een CO2 blusser! Met water is overigens ook niet zo’n goed idee, zoals deze video met Deutsche Gründlichkeit uitlegt:

Denk dus goed na, voor je een brandje blust!

Leave a Reply  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>