Droge waterplanten

Kijk eens naar onderstaande plaatjes. Het zijn foto’s van twee waterplanten in de vijver in mijn achtertuin, waar ik met een plantenspuit een beetje water op heb gespoten. De bovenste plant is een gele lis, de onderste een kalmoes. Wat valt je op?

Gele lis
Andere waterplant

Zoals je kunt zien, blijven de waterdruppeltjes op de gele lis mooi bolvormig terwijl het op de kalmoes één grote druppel wordt. Je kunt ook zeggen: het water op de gele lis wil een zo klein mogelijk contactoppervlak met het blad. Zodra je het blad een beetje scheef houdt, rollen de druppels er direct vanaf zonder een spoortje achter te laten. Sterker nog, zelfs als je het blad helemaal onderwater stopt, wordt het niet nat. Er lijkt altijd een laagje lucht tussen het water en de plant te blijven zitten. De plant lijkt daarmee veel op de lotus.

De kans is groot dat de gele lis ook in jouw vijver, die van je buren of de lokale sloot groeit. De gele lis is rond deze tijd van het jaar in bloei en daarmee niet alleen mooi maar ook gemakkelijk te herkennen. Maak hiervan gebruik, begeef je naar de dichtstbijzijnde sloot en leef je uit met een plantenspuit!

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.