Doorkoken op lage temperatuur

Een van onze fans wees ons afgelopen weekend op de volgende gebruiksaanwijzing:Rijstpak

Wie ziet de fout? Lees anders nog een keertje de gebruiksaanwijzing, maar nu kritischer. Met ‘ruim kokend water’ (punt 1) zullen ze vast bedoelen ‘voldoende water, en dat kokend’, maar bij punt 2 staat echt iets vreemds. ‘laat de rijst (…) op lage temperatuur 8 minuten doorkoken.’ Op lage temperatuur doorkoken? Het verschil tussen met en zonder deksel koken is inderdaad merkbaar omdat je veel warmte kan verliezen en de rijst dus van de kook raakt.

Op lage temperatuur koken? Als je een paar kilo zout toevoegt kun je het kookpunt van water verhogen van 100 graden Celcius (bij gewone druk, 1 atm = 101.325 Pa) naar 101 graden, maar dat is niet meer ‘naar smaak’ (en je kookt niet op een lagere temperatuur). Misschien heb ik een andere pan nodig? Eentje die onder verhoogde druk staat? Een snelkookpan is dan een optie, maar door de hoge druk in een snelkookpan gaat het kookpunt ook omhoog. Onder verlaagde druk koken dan? In het Himalaya gebergte?

Dat kan niet een serieuze aanmoediging van de fabrikant zijn, omdat de voedingswaarde (1730 kJ * 275 g/100 g = 4758 kJ) van een heel pak notenrijst net niet genoeg is om 2 dagen te kunnen voldoen, terwijl een reis naar het betreffende gebergte toch wel meer voeten in de aarde heeft (NB. de auteurs van deze blog nemen aan dat de consument van deze overheerlijke rijst niet in de positie is om de rijst in hun helikopter door te koken). Wel een lager kookpunt, maar ook niet te verwezenlijken. Misschien een vacuümpomp op je pan installeren. Dan gaat het kookpunt wel omlaag, maar er zal niet veel water overblijven in de pan, omdat dat allemaal weg wordt gezogen.

Laten we dan maar aannemen dat de fabrikant een schrijffout heeft gemaakt en bedoelt ‘op een laag vuur’. Want, lieve lezers en lezerinnen, als je de deksel op de pan houdt tijdens het koken, gaat er geen onnodige (warmte)energie verloren en kan het vuur ietsjes lager.

Stella, bedankt voor de tip en de scan van het pak rijst.

Een gedachte over “Doorkoken op lage temperatuur”

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.