Niet-enzymatische oxidatie van sucrose…

…ofwel, de lompe verbranding van suiker.

Je lichaam verbrandt voedingsstoffen om aan energie te komen. Maar hoeveel energie komt er nou precies vrij bij het verbranden van een klontje suiker? Suiker bevat chemische energie die vrijkomt tijdens de citroenzuurcyclus. Daarin wordt suiker omgezet in onder andere koolstofdioxide. De energie die daarbij vrijkomt, wordt weer gebruikt om ADP om te zetten in ATP. Maar wat nou als al die energie in één keer vrij zou komen? Om dat te laten gebeuren, kun je een sterke oxidator (onder hoge temperatuur) gebruiken, zoals in het volgende filmpje:

Lang leve enzymen.

2 gedachtes over “Niet-enzymatische oxidatie van sucrose…”

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.