Word een chemie genie!

Het beeld van de chemische industrie (of scheikunde in het algemeen) is bij de gemiddelde Nederlander niet echt positief. Chemie stinkt, is vies, slecht voor het milieu en nergens goed voor. Om dit beeld te verbeteren is het imagotraject Chemie is overal in het leven geroepen door de Regiegroep Chemie. Samen met de industrie, scholen en universiteiten willen ze de samenleving duidelijk maken wat chemie is en waarom het belangrijk is. Dit doen ze met opvallende postersfilmpjes, straatinterviews, workshops en dergelijke.

Op de website van Chemie is overal is ook het spel Mijn Chemie te spelen. Er is net een nieuwe ronde van start gegaan met 21 vragen binnen het thema “Chemie in het dagelijks leven.” Door het goed beantwoorden van de vragen scoor je niet alleen punten, ook krijg je elementen. Die elementen kun je gebruiken om producten te maken. Wil je een product maken, maar mis je hiervoor een element, dan zit er in het spel ook de mogelijkheid om elementen met andere spelers te ruilen.

Zo leer je dat je voor het maken van een laptop o.a. de elementen silicium en lithium nodig hebt, voor de computerchips respectievelijk accu. Helaas wordt ook vermeld dat silicium wordt gebruikt in LEDs, maar dit is onjuist: silicium is een indirecte halfgeleider en kan daarom niet (zomaar) gebruikt worden voor LEDs.

Op 16 april wordt bekeken wie de hoogste score heeft. Diegene wint een mooie prijs, maar dat is natuurlijk volledig ondergeschikt aan het bemachtigen van de felbegeerde titel Chemie Genie.

3 gedachtes over “Word een chemie genie!”

  1. Ha, bedankt voor de vermelding! Als Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie coördineren we dit, en dat pakt tot nu toe erg goed uit. De vorige ronde hadden we meer dan 2000 spelers, dus er is zeker markt voor.

    Wat betreft de fout: daar gaan we achteraan. De vragen zijn oorspronkelijk gecheckt op chemieforum.nl, maar fouten kunnen er altijd inzitten. Bedankt voor de tip!

  2. Er staan ook fouten in de vragen:
    Volgens hun, proef je met je neus, mond en ogen.
    Terwijl je toch echt, zonder ogen je eten nog kunt proeven(en eigenlijk proef je niet met je mond maar met je tong.)
    Vervolgens staat er in dat ze voor de ramp met de zeppelin Hindenburg altijd waterstof gebruikten om de ballon te vullen, dit is geschiedkundig niet juist, de Hindenburg was eigenlijk gemaakt om met helium gevuld te worden maar omdat amerika -de producent- dit niet wilde leveren werd hij toch (net als alle andere) gevuld met waterstof.

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.