De terminologie van de Nerd

Ik zit al een tijdje te broeden op de terminologie van de nerd. Er zijn namelijk wat verschillende soorten nerds. Sommige nerds zijn namelijk sociaal heel gewoon, anderen zijn eigenlijk helemaal niet extreem intelligent en weer anderen weten best wanneer iets een obsessie is. Let op, ik heb hier maanden over nagedacht. En — zul je net zien — eventjes geleden duikt overal een fantastisch Venn diagram op!

Voor het gemak heb ik hem eventjes vertaald. Al gaat dat voor de termen waarom het draait niet zo goed. Jullie suggesties voor een fatsoenlijke vertaling? En waartoe vind jij jezelf behoren?

Origineel via Sed Contra

20 gedachtes over “De terminologie van de Nerd”

 1. Hm. Jammer dat je alleen de namen van de verzamelingen vertaald hebt en niet die van de doorsnedes 😉 wat is eigenlijk het Nederlandse woord voor Dweeb? :p

  1. Ik heb er nog eens goed over nagedacht, en ik denk dat “stuudje” wel een fatsoenlijke vertaling is voor “sociaal incapabel, doch intelligent”.

 2. Duidelijk een Geek. Geek, Dork en Nerd zijn wel vaak gehoorde termen, alleen Dweeb had ik nog nooit van gehoord.

  1. “I may be dumb, but I’m not a dweeb. I’m just a sucker with no self esteem”

   –The Offspring (song: Self Esteem)

   Maar ik moet toegeven dat de betekenis van het woord dweeb in deze context niet helemaal past bij het vakje in het Venn diagram.

   Ik denk dat het Nederlandse woord doetje in de buurt komt van dweeb.

 3. Ik moet wel zeggen.. ik zit op het randje van geek en nerd (als Venn-diagrammen een schaalverdeling zouden bevatten). 🙂

  En Freddy.. hoe kan jij een dork zijn? 😛

  1. Nou kijk Roel: ik ben sociaal incapabel, geobsedeerd en niet intelligent. Als je dan in het diagram kijkt waar alleen ‘sociaal incapabel’ en ‘geobsedeerd’ elkaar overlappen, dan staat daar het woord Dork.

 4. Vraag me eigenlijk af waarom de vakken voor de termen intelligent, sociaal incapabel en geobsedeerd eigenlijk zo groot zijn?
  Aangezien niemand zich tot nog toe met deze termen identificeert.

  Daarentegen vind ik mezelf wel sociaal incapabel.

  1. Op elke scheikundestudent zijn wel minstens twee van de eigenschappen van toepassing.

   Remco, voor jou is de tweede denk ik ‘geobsedeerd’. Dan kom je uit op Dork, net als ik!

 5. @ Joost: ken het liedje wel, maar heb nooit die tekst gehoord. Maar verder heb ik nog nooit van ze gehoord. En inderdaad, Dorks of sociaal incapabelen zouden hier toch niet kunnen reageren, want als ze dat wel doen zijn ze toch wel sociaal:S?

  1. Ach, het is maar wat je sociaal noemt. Ik denk dat interactie tussen mensen altijd wel als ‘sociaal’ gezien kan worden (bij definitie), dus dat iedereen die hier reageert in meer of mindere mate ‘sociaal’ is. Natuurlijk is sociologie geen exacte wetenschap en is er geen goeie maat voor ‘hoeveelheid sociaal’.

   Ander argument: Blogosphere

   Maar, het Internet is en blijft de ideale plaats om je sociale incapabiliteit te verbergen, dus misschien… Lastig, lastig.

   Ik denk dat we beter een discussie kunnen ontplooien over hoe goed je jezelf kan beoordelen wat betreft ‘sociaal incapabel’. Stuit je dan op een paradox?

 6. Leuke grafische presentatie!!

  Als je een standaard op dit gebied mag gaan neerzetten de volgende overweging:

  Intelligent en sociaal incapabel zijn geen gelijksoortige termen. Intelligent verwijst naar een ‘hoog IQ’, sociaal incapabel lijkt meest neer te komen op ‘laag EQ’.

  suggesties voor verbetering:

  term “Sociaal incapabel” vervangen door “Sociaal vaardig” en de termen ‘Dork’ en ‘Geek’omdraaien. Dan zijn de termen min-of-meer gelijkluidend en klopt de tekening.

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.