Langstudeerders tegen langstuderen

Deze week zijn er in Nederland studentenprotesten tegen de bezuinigingen van ruim 1 miljard euro op het hoger onderwijs (HBO en WO). Vanaf afgelopen maandag tot vandaag worden er in Utrecht, Groningen en Amsterdam achtereenvolgens studiemarathons gehouden en komende vrijdag gaan studenten én docenten uit het hoger onderwijs massaal protesteren op het Malieveld in Den Haag. Op moment van schrijven hebben zich al meer dan 11.000 studenten aangemeld voor deze manifestatie. Maar wat zijn dan die plannen waar we tegen protesteren?

 1. De studiefinanciering voor de masteropleiding vervalt. Je kunt alleen nog geld van de overheid lenen, dus uiteindelijk zul je het helemaal zelf moeten bekostigen Veel masteropleidingen bij exacte studies, zoals scheikunde, duren twee jaar, dus je loopt twee jaar lang (minimaal) € 266,- per maand ‘mis’. Lenen vind ik sowieso een slecht idee (hypotheken uitgezonderd). Nu kun je zeggen dat studenten dan maar (meer) moeten gaan werken naast hun studie. Dat is geen reële optie, want uit eigen ervaring kan ik zeggen dat studeren zeker wel een full-time bezigheid is. Verder is dit een slecht idee, vanwege punt twee.
 2. Als je meer dan een jaar studievertraging tijdens je bachelor of master oploopt, dan:
  • wordt je collegegeld met € 3000,- verhoogd van naar ongeveer € 4700 per jaar;
  • vervalt je OV-studentenkaart;
  • krijgt de onderwijsinstelling waar je studeert een boete van € 3000.

  Ter verduidelijking: als je bachelor 3 jaar duurt en je master 2 jaar, dan mag je 4 jaar over je bachelor en 3 jaar over je master doen zonder extra te gaan betalen. Echter, doe je 5 jaar over je bachelor en twee jaar over je master, dan ben je wel de pineut en betaal je één jaar € 3000,- extra.

Deze maatregelen komen nog bovenop de eerder aangekondigde maatregelen die een tweede studie fors duurder maken. Hoeveel duurder precies hangt af van de opleiding en instelling. Een tweede bachelor in bèta of biomedische richting aan de UU gaat bijvoorbeeld € 9.385,- kosten, terwijl een tweede master in diezelfde richting € 17.700,- gaat kosten. En dan te bedenken dat ik genoeg docenten en professoren ken, die wel (vakken bij) een tweede opleiding gevolgd hebben.

Helaas is het niet zo moeilijk om studievertraging op te lopen. Een bestuursjaar, commissiewerk binnen je studievereniging, een tweede studie, extra vakken volgen bij een andere opleiding, een stage in het buitenland, spelen voor chemiepolitie, een aanstelling als studentassistent: ze leveren allemaal belangrijke ervaring op, maar ze zijn tegelijk een garantie dat je in meer of mindere mate vertraging oploopt. Tot nu toe was dit nooit een groot probleem, maar studenten die wat extra’s doen wordt het nu wel lastig gemaakt, terwijl het bedrijfsleven zit te springen om mensen met bestuurservaring. En dan moeten we ook nog een bijbaantje zoeken om ons onderwijs te bekostigen? O ja, in Zweden is het hoger onderwijs trouwens helemaal gratis.

Mogen we onze minister-president er ook aan herinneren dat hij 7 jaar over zijn studie geschiedenis heeft gedaan? En dat Maxime Verhagen daar zelfs 11 jaar over deed?

Ik ben me er van bewust dat er ook studenten zijn die teveel zuipen daardoor te lang over hun studie doen. Natuurlijk moet dat wél tegen worden gegaan, bijvoorbeeld met strengere bindende studieadviezen. Maar van de voorgestelde maatregelen zijn ook enthousiaste studenten ten onrechte de dupe. Dus teken de petitie en kom protesteren!

8 gedachtes over “Langstudeerders tegen langstuderen”

 1. Laten we vooral ook niet punt 3 vergeten:
  3. De plannen genoemd bij punt 2 (en misschien ook punt 1, dat weet ik eigenlijk niet zeker) worden met terugwerkende kracht ingevoerd. M.a.w. studenten die nu niet meer onder studievertraging uitkunnen, om wat voor reden dan ook, moeten ook extra gaan betalen.

 2. Puntje 1 zou vanaf september 2011 in moeten gaan.
  Vind het ook bespottelijk dat een gemotiveerde student die een extra bachelor of master wil doen nu zo keihard wordt gepakt. De enige redelijke manier om geld te besparen op de universiteiten is zorgen dat je de studenten kwijtraakt die de verkeerde studie kiezen, of alleen maar aan het brallen zijn. Maar dan zul je echt moeten gaan hervormen, met selectie aan de poort. Gewoonweg de geldkraan dichtdraaien en verwachten dat je nog kwaliteitsonderwijs overhoudt is je reinste domheid.

  1. Ik vrees van wel. Maar als ik jou was zou ik niet opgeven. De béta-opleidingen in Nederland zijn nog steeds van een fantastisch niveau, maar ik weet niet voor hoe lang.

   Mijn advies: kneiterhard je best doen, en dan de politici in hun gezicht spugen door lekker in het buitenland te gaan werken. Je krijgt van mij trouwens een vrijbrief om iedereen die er openlijk trots op is dat Nederland een “kenniseconomie” is, recht in z’n gezicht te spugen. En dan mag je erbij zeggen: “Groetjes van de Scheikundejongens.”

 3. ok, hier even een iets andere mening van iemand die denkt dat veel studenten zich onterecht boos maken.

  ik ben al afgestudeerd, heb makkelijk praten dus. maar: heb in 2 commissiebesturen en een lustrumbestuur gezeten tijdens mijn bachelor, en heb die zonder vertraging afgerond. oh ja, en ik zoop best veel toen. de master duurde 2 maanden langer dan 2 jaar, maar dat was vooral omdat het bedrijf waar ik stage liep me niet wilde voor minder dan een half jaar.

  natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar die zijn niet meer dan dat. ze zijn zeker niet de regel. de regel is, dat studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen (33% in de bachelor, en zelfs 50% in de master!), gewoon niet hard genoeg hun best hebben gedaan.

  ik ben niet voor de complete set maatregelen, en met terugwerkende kracht invoeren vind ik absurd, maar ik denk dat als je naar de maatregelen sec kijkt, dat het gros van de studenten nergens last van zou moeten hebben.

  wat betreft het lenen in de master: zelfs met een startersbaantje (en dan zit een PhD laag ingeschaald), heb ik in 4 jaar tijd meer dan genoeg verdiend om mn hele studie terug te kunnen betalen.

  dus neem t aan van iemand die niet langer heeft gestudeerd dan nodig (omdat ik mn tijd èn geld) wel beter kan besteden: het valt wel mee..

 4. @grubber. Ik ben het wel grotendeels met je eens hoor! Er zit een groot probleem in dit hele protestverhaal en dat is dat verschillende mensen over verschillende dingen klagen. Eigenlijk erg vervelend …

  Even wat reacties:
  – Ik denk zeker dat je ook mét commissiewerk je studie op tijd kunt afronden – en ik spreek ook uit ervaring. Een (bijna) full-time bestuur doen is wel een ander verhaal.
  – Ik ben benieuwd waar je de getallen vandaan haalt en of er bij die bron ook bekend is waarom die uitloop er is, of dat het van jou nu een tamelijk wilde gok is dat men er inderdaad niet hard genoeg voor gewerkt heeft.
  – Ik vind het an sich geen slecht idee om studenten die meer dan 1 jaar uitloop hebben op hun studie een verhoging van het collegegeld te geven. Alleen wordt er nu door de regering een wat mij betreft heel ongenuanceerde maatregel voorgesteld. Ik heb nog niemand gehoord over clausules voor bestuursjaren? langdurige ziekte? uitgebreide stages? Als onze lieve Minister of Staatssecretaris met een nette set uitzonderingsregels komt, dan zeg ik: prima maatregel.
  – Iedereen is het er gelukkig over eens dat het belachelijk is om de langstudeerboete in te voeren op alle huidige studenten. Het stuk dat bij het hooglerarenprotest is voorgelezen geeft het heel mooi weer: http://www.dub.uu.nl/sites/default/files/bijdrage%20Fay%20van%20Zeijl%2021%20jan.pdf Ik hoop dat een hoop studenten hiervoor harder protesteren dan voor de boete zelf.
  – En over het leenstelsel in de master: ja, het is zo dat je dat geld er met een baantje zo uit hebt. Kan iemand argumenten geven voor en/of tegen een sociaal leenstelsel?

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.