Extractie van aardbeien-DNA

Al maanden heb ik het idee om hierover te schrijven, maar nu is dan écht het aardbeien seizoen fatsoenlijk bezig. Vandaag een eenvoudige manier om met DNA te spelen.

DNA vind ik maar merkwaardig spul: vier soorten basisblokjes, in een schijnbaar willekeurige volgorde. Sommige mensen geloven dat alle genetische informatie in DNA gecodeerd zit. Tegenwoordig zijn er een aantal sterke vermoedens dat er meer moleculen invloed hebben op de genetische code, zoals histonen. In één cel wel twee meter lang (als je al het DNA in die cel achter elkaar zou leggen). Zo’n DNA-streng is dan wel maar een miljoenste van een millimeter breed. Zou het nou niet leuk zijn, om wat zuiver DNA te kunnen zien? Met het blote oog?

Vandaag de extractie van DNA uit een aardbei. Waarom een aardbei? Mensen hebben twee kopieën van hun DNA in elke cel. Aardbeien daarentegen hebben er acht. Mensen zijn ‘diploïd’, aardbeien ‘octaploïd.’ Maar goed, genoeg theorie, tijd om vieze handen te krijgen.

Een ingekleurde SEM-afbeelding van een aardbei. © Creative Commons: Annie Cavanagh, Wellcome Image.

Benodigdheden

 • Maatbeker
 • Maatlepels
 • Ethanol (bijvoorbeeld ontsmettingsalcohol, schoonmaakalcohol of spiritus)
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/3 kop water
 • 1 theelepel detergent (afwasmiddel of échte zeep)
 • Glas of kleine schaal
 • Theedoek of koffiefilter
 • Trechter
 • Hoog drinkglas
 • 3 aardbeien, zonder kroontje
 • Hersluitbare plastic broodzakjes
 • Reageerbuis of klein glazen potje (bijv. kruidenpotje)
 • Lange satéprikkers

Uitvoering

 1. Koel de alcohol in de diepvries. Die ga je later nodig hebben.
 2. Meng het zout, water en de detergent (afwasmiddel) in een glas of kleine kom. Dit is de ‘extractievloeistof.’
 3. Span de theedoek of het koffiefilter in de trechter en zet de tuit van de trechter in het glas.
 4. Doe de aardbeien in de plastic zakjes en druk de lucht eruit. Zorg ervoor dat er geen lucht meer bij kan komen door ze af te sluiten.
 5. Druk met je vingers de aardbeien stuk tot een papje (twee minuten). Zorg ervoor dat je het zakje niet kapot maakt.
 6. Voeg drie theelepels van de extractievloeistof die je in stap twee maakte, bij de aardbeien in het zakje. Druk alle extra lucht er weer uit en hersluit het zakje. De detergent zorgt ervoor dat de cellen van de aardbeien open gaan en het DNA eruit kan komen. Het zout zorgt ervoor dat het DNA aan elkaar gaat plakken. DNA is een klein beetje negatief geladen, maar daar merk je verder niks van.
 7. Druk weer voor ongeveer een minuut in het aardbeienpapje, zodat alles goed is gemengd.
 8. Schenk het aardbeienmengsel vanuit het zakje, in de trechter (dus in het koffiefilter of in de theedoek). Laat het vocht in het glas druipen zodat er geen vocht meer achter blijft in de trechter.
 9. De theedoek en het het aardbeienprutje heb je niet meer nodig, dus die kun je weg doen. Doe de inhoud van het glas met aardbeienvocht in de reageerbuis (of kleine glazen potje), zodat het ongeveer voor een kwart vol is.
 10. Houd de reageerbuis (of kruidenpotje) schuin en schenk heel langzaam de ijskoude alcohol langs de kant. Als je dit voorzichtig genoeg doet, blijft het bovenop het aardbeienvocht liggen, omdat alcohol een kleinere dichtheid heeft dan water. Het is belangrijk dat de alcohol niet met het aardbeienvocht mengt, omdat het DNA zich tussen de twee vloeistoflagen zal verzamelen. DNA lost niet op in alcohol. Als de alcohol wordt toegevoegd, precipiteert het DNA uit en blijft de rest van het mengsel in oplossing in het water.
 11. Doop een lang satéstokje in de reageerbuis, met de punt tussen de alcohollaag en het aardbijenwater in. Haal het satéstokje weer omhoog. Het witte (heldere) spul dat je nu omhoog trekt is het aardbeien-DNA. Tadaa!

Als je geen zin hebt in al dat geklooi met dingen, of heb je je aardbeien allemaal al opgegeten voordat je aan je experiment kon beginnen, dan kun je ook op de website van de Universiteit van Utah een DNA extractie doen: DNA Extraction Virtual Lab.

Met dank aan dr. Erika Eiser voor de tip, originele recept hier.

23 gedachtes over “Extractie van aardbeien-DNA”

 1. Je kunt ook je eigen DNA op soortgelijke manier isoleren. Ook leuk. Het idee komt van “Genes in a Bottle”, maar dit is nogal een prijzige set. Met huis tuin en keukengerei (zoals ook hier vermeld staat), kun je dus ook je eigen DNA isoleren. Ik heb dat http://www.joda-entertainment.nl/?page_id=43 hier beschreven met een pdf om later terug te lezen 🙂

 2. Ik vond de aarbeien niet zo lekker met die platte kak dat je zei. Ze smaakten een beetje naar negerzweet. Een grote tegenvaller!

 3. Heb het nu met vaste kak geprobeerd Aldo, dit is al een beetje beter maar nog altijd niet heel top. De structuur van de aardbei zat niet helemaal goed, hij moet ronder en vaster. Ook moet het een stevige aardbei zijn die aan de harde kant is zonder blutsen. Als je de aardbei bereidt moet dit op een rustige en verzorgde manier zo voorkom je mislukte kakaardbeien. Dit is mijn bonustip voor deze overheerlijke bereiding.

  1. Tenks voor de tip!!! Hiermee heb ik de beste resultaten, nu kan ik eindelijk lekkere aardbeien eten.

 4. Dit is heel graag gedaan Koole Kikker. Een kikkerbilletje met kak zou mij ook smaken ;). Wat is je adres en hoe oud ben je?

  1. Mijn mama heeft gezegd dat ik niet mag zeggen hoe oud ik ben op het internet. Maar omdat je me zo goed hebt geholpen zal ik het je zeggen. Ik ben 13 jaar oud en woon in Eben-Emaal.

 5. Oeeh Eben-Emaal daar woon ik 10km vandaan. Ik ben ben 47 maar vindt het niet zo erg dat jij 13 bent. Zou je eens alleen willen afspreken bij het fort van Eben-Emaal?

  1. Ok, om hoe laat? , en waarom aan het fort? dat vind ik een beetje eng. Ben jij een kat vis ofzo? 47 is wel heel oud, ouder dan mijn papa. Ik vind je wel een koole kikker.

 6. 16 maart om 20u (in 2022), aan het fort zijn we alleen en kunnen niet gestoord worden. Wat is je naam schatje? Ik ben 47 maar lijk veel jonger.

  1. Is goed voor mij, mijn zusje komt ook mee want zij eet ook graag aardbeien met kak. Ik moet wel iets bekennen, ik ben een meisje en geen jongen.

 7. Dat vindt ik helemaal niet erg. Voeg mijn snapchat toe dan kunnen we fotos sturen zonder dat ze worden opgeslagen. Mijn snapchat is snoeperdirk69.

  1. Ik heb geen snapchat maar wel Onlyfans voor filmpjes, is dit ook goed voor jou? Ik hoop dat dit geen probleem is voor Snoeperdirk.
   Mijn naam is trouwens Guillaume en ik ben ros.

 8. OnlyFans is ook goed voor mei. Aangenaam Guillaume, het klinkt als een jongensnaam, zeker dat je een spleetje hebt?

  1. Ja, ik ben transgender. Ik heb daar wel nog geen haar zoals mijn mama. Heb jij een lange slang?

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.