The Inner Life of a Cell

In december 2005 hebben een aantal biologiestudenten van de Harvard universiteit een artistic impression gemaakt over het leven van een cel. De cel is wat wij noemen, de kleinste eenheid van leven. Eerlijk is eerlijk, alleen de kleuren kloppen niet, maar verder vind ik niks artistieks aan de animatie. Levensecht.

Dit filmpje is wat valt onder de categorie ‘goud van oud’ en zeker de moeite om af en toe eens te bekijken. Als je in je biologieklas zit, vraag je docent eens alle processen die langskomen op te noemen. In de YouTube versie hieronder staan ze opgesomt, maar als je op deze link klikt, zie je een versie met meer resolutie en zonder de procesnamen. Hier staat de originele versie, verschillende resoluties, zonder muziek en met docerende mannenstem.

Alle biochemici en biofysici smullen van dit soort kunst.

4 gedachtes over “The Inner Life of a Cell”

 1. Haha, de lipid rafts zijn grappig!
  Wat me verder wel opvalt is dat de cel in elke scène erg leeg is, op de eiwitten na waar de specifieke scène over gaat…

 2. Leuke site zeg. Tof filmpje ook, die hierboven. De youtube-versie doet het trouwens niet meer, maar heb ‘m via de link bekeken. Hebben jullie ook dingen over de meer ‘eenvoudige’ scheikunde? Meer gericht op vmbo en onderbouw havo/vwo?? Of is het alleen gericht op bovenbouw havo/vwo?

  1. Hey Janetta,

   Ik heb het filmpje bijgewerkt. Wat had je in gedachten over ‘meer eenvoudige scheikunde’? Ik bedoel, we doen ook verzoeknummertjes. Kijk eens bij de categorie ‘lesmateriaal’, misschien dat daar wat tussen zit?
   Groetjes en hopelijk tot snel

 3. Hey Aldo 🙂
  Sorry, beetje late reactie.
  Ik ben meer op zoek naar leuke info over bijv. zeep, water, zouten, mengsels, zuivere stoffen, extraheren, absorberen, indampen.. dat soort dingen. Daar kan ik zelf weinig leuke filmpjes e.d. over vinden. Op het niveau van havo en vwo kan ik wel dingen vinden, maar voor vmbo is het best lastig.
  De categorie ‘lesmateriaal’ is erg handig! Denk dat ik het verhaal over DHMO binnenkort ga gebruiken tijdens een les voor 3havo ;).

  Groetjes!!

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.