Periodieke collectie der elementen

Een periodiek systeem dat bestaat uit échte elementen. Het bestaat echt, maar het kost je wel een serieuze zak geld. Op een onderwijsbeurs vlakbij de Universiteit van Nottingham was zo’n periodieke collectie te zien en De Professor van Periodic Videos nam een kijkje.

Dergelijke displays zijn te koop vanaf zo’n 4000 euro. Dus, hierbij een voorstel. We houden een inzamelingsactie. Iedereen doneert minimaal 10 euro en bij 4000 euro kopen we zo’n ding. Natuurlijk zal onze universiteit een grote donatie geven. We zetten hem neer op een mooie plek waar veel mensen (en natuurlijk ook aankomende studenten) er van kunnen genieten.

Terug naar de realiteit. Ik zie het niet snel gebeuren dat de universiteit dit zou aanschaffen, maar het zou natuurlijk wel super gaaf zijn om alle elementen bij elkaar te hebben. Want zeg nou zelf: hoeveel elementen heb jij in elementaire vorm in je handen gehad? Ik kom niet veel verder dan 26 elementen, waaronder maar een paar exotische, zoals silicium, argon, palladium, platina, kwik, en bismut. Dit terwijl er 92 elementen zijn die van nature voorkomen. Dat betekent dat ik dus zo’n 70% nog nooit in elementaire vorm heb gezien. Stiekem best wel jammer. Misschien moet ik maar eens een verzameling beginnen.

Ik kijk nu al een tijdje naar het periodiek systeem en ik denk dat bismut mijn favoriete element is. Waarom? Kijk maar naar onderstaand plaatje. Dat ziet er toch prachtig uit!

Wat is jullie favoriete element?

13 gedachtes over “Periodieke collectie der elementen”

 1. Lastig, ik weet zo even niet welk element mijn favoriet is. Bismut ziet er inderdaad mooi uit, maar dat geldt toch ook voor goud en zilver. Wat kun je eigenlijk met bismut?
  Ik denk dat ik koolstof kies als mijn favoriete element. Het is veelzijdig, en kan er schitterend uitzien.

 2. Fe, he? Als je een discussie met prof. Van Blaaderen aan gaat over “Wat is nou metastabiel en wat is stabiel”, dan is Fe wel een mooi eindantwoord.

  Mijn favoriete element is kwik. Het is één van de twee elementen die bij standaardomstandigheden (kamertemperatuur en atmosferische druk) vloeibaar is (broom is de ander). Kwik heeft de alchemie druk bezig gehouden omdat gedacht werd dat het een ingrediënt was voor de steen der wijzen, of op één of andere manier betrokken bij het maken van goud uit onedele metalen.

  Verder heeft kwik ook goeie toepassingen (gehad) (thermometers, goudwinning en spaarlampen (incl. tl-buis). Je mag niet vergeten dat kwik enorm giftig is.

 3. Callium, zeker.
  callium is een metaal dat een smeltpunt van 27,9 graden celcius, het smelt dus net als kwik bij kamertemperatuur, maar het is niet giftig.
  heel leuk spul, je kan het dus smelten in je hand of in een glas warm water.

 4. Een beetje late reactie, maar toch.
  Ik ben aan het verzamelen geslagen en heb al 27 elementen. een paar van mijn favorieten zijn die ik juist nog niet heb maar wel het mooiste vind:
  37 Rhubidium omdat het in de reeks van de alkalimetalen het meest schitterend reageert met water zonder dat het meteen zo destructief is als 55 Cesium, maar wel een fantastische fontein van brandend metaal vormt. Helaas zeer moeilijk te krijgen. I zou het zelf niet proberen om het in water te gooien. veel te link.
  77 Irdiium omdat het wellicht het meest dichte (meer dan 20 g/ml) , natuurlijke en tevens niet-radioacieve element is , het meest zeldzaam, het meest stugge en mogelijk het duurste. Als je een stukje van een paar gram wilt moet je bereid zijn je portemonee te trekken, en nog wat…
  Als iemand mij tipt ben ik hem zeer dankbaar!

 5. Ik ben ook aan het verzamelen geslagen en heb er nu zo’n 72 inclusief thorium en uranium puur. De gassen laat ik maar achterwege. Je kunt ze in een ampul krijgen, maar je ziet niets. Nu even een pocket geiger zien te vinden. Dit is de leukste verzameling die ik ooit heb gehad en het stimuleert enorm te gaan lezen en leren over scheikunde.

 6. Christiaan, Hoe ben je aan Uranium en Thorium gekomen?
  Ik zou graag mijn verzameling compleet willen maken. Ik heb wel een training omgaan met radioactieve stoffen gehad.

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.