Elementaire ringen

Al eerder schreef ik over Etsy en de zelfgemaakte sieraden die je daar kan kopen. Ik denk dat ik daar een meisje wel mee kan plezieren. Maar mijn volgende ontdekking is meer iets voor de heren die houden van een mooie zegelring.

itsno.name verkoopt een aantal sieraden, waaronder zegelringen en hangertjes, met daarop drie elementen afgebeeld. Zilver, goud en platina. Wil je een zegelring kopen, dan moet je diep in de buidel tasten, maar een rechtgeaarde scheikundige heeft dat er natuurlijk wel voor over. De zilveren ring kost $295, de 14k gouden $2.100 en de platina ring kost $6.000. Maar geen geklier, ik vind ze prachtig.

Een aantal leuke weetjes over de metalen waarvan de ringen gemaakt zijn. Want je vraagt je natuurlijk direct af waarom de ringen zo enorm veel in prijs verschillen. Een gram zilver kost op dit moment € 0,43, goud € 27,50 en platina € 41,85. Wat ik ook wel interessant vind zijn de smeltpunten (961, 1.064 en 1.768 ºC resp.) en de dichtheden (10, 19 en 21 g/cm3).

Wat is er nou zo interessant aan deze metalen? Het zijn geleiders, goud en platina zijn veel gebruikte katalysatoren, gaan niet snel stuk en de vraag is hoog. Marktwerking. Teleurstellend? Bekijk dan nog even de hangertjes die dezelfde winkel niet verkoopt.

Data via Wolfram|Alpha

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.