Chemische fomules in Word

Als je iets schrijft over scheikunde, wil je nog wel eens een structuurformule in je tekst zetten. Er zijn een aantal programma’s die hele mooie structuurformules (zowel 1D als 2D, soms 3D) kunnen maken. Verreweg het meest fantastische en uitgebreide chemische programma dat ik ken, is Chemdraw. Maar voor iedereen die de $2.000 wat veel geld vindt voor een kopie van ChemDraw, heeft Microsoft een alternatief.

Chemistry Add-In for Microsoft Office Word — of wat korter, Chem4Word — is gratis en open-source. Dat betekent dat iedereen het mag gebruiken en programmeurs/ontwikkelaars zijn vrij de code aan te passen. Misschien wat minder interessant voor de gemiddelde gebruiker: Chem4Word gebruikt Chemical Markup Language (CML), dat gebaseerd is op XML. De clou is dat de onderliggende code platte tekst is, maar dat die wel plaatjes kan genereren.

Pablo Fernicola legt in het volgende (Engelse) filmpje uit hoe het werkt. Merk op dat Chem4Word alleen werkt voor Office 2007 en 2010. Als je een oudere versie draait: bespaar je de moeite.

Voor hen die een gratis programma zoeken dat chemische formules en structuren maakt, is er nog ChemSketch Freeware. Dit programma is voor niet-commerciële doeleinden en de gratis versie komt zonder technische ondersteuning. Als je dus vragen hebt, of het is kapot, word je door de makers niet geholpen.

En dan sluit ik graag af met mijn lijfspreuk over tekstverwerken:

Als het opmaken van een tekst in MS Word niet lukt, ligt dat meestal aan Word; als het opmaken van een tekst met LaTeX niet werkt, ligt dat altijd aan jezelf.

Chem4Word via Chemical & Engineering News

8 gedachtes over “Chemische fomules in Word”

 1. Ik heb wel een oudere versie van ChemDraw, maar je snapt natuurlijk wel dat ik niet duizenden euro’s heb gedokt.

  1. Een laag teken heet een ‘subscript’.

   MS Word: de 2 selecteren en [control]+[min]
   HTML: sub en /sub tussen hoek-haken <>, dus <sub>2</sub>
   LaTeX: $_{2}$

 2. Ik kan het niet geinstalleerd krijgen! Ik download, pak het uit en doe de setup maar wat moet ik erna doen? Ik heb al heropgestart, en nu? :/

 3. Het verbaast mij, dat tot nu toe alle tekenprogramma’s voor moleculen alleen voor Windows computers te krijgen is, niet voor Apple-computers (OSX). Veel scholen zowel in Europa als in de VS gebruiken MacBooks. Wie kan mij een hint geven voor een programma, dat chemische formules tekent , geschikt voor MacBooks.

  1. Beste GG, Ik denk dat je op zoek bent naar iets zoals ChemDraw? Dat is de MS Office onder de chemische tekenprogramma’s. Helaas is het ook best aan de prijs. Er zijn ook voldoende gratis programma’s, zoals XChemDraw (voor Unix en OS X). Overige suggesties zou je hier eens kunnen zoeken. Succes!

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.