Raad de elementen

Op de middelbare school kom je al vroeg in aanraking met het periodiek systeem der elementen: de belangrijkste bron van informatie over de elementen. Veel mensen zien het periodiek systeem daarnaast als hét icoon van de scheikunde. Wanneer iets met scheikunde te maken heeft, kan een periodiek systeem nooit ver uit de buurt zijn.

Maar hoe goed ken je het periodiek systeem nu eigenlijk? Op sporcle.com staat, naast vele andere mentally stimulating diversions, een aantal leuke quizzen over het periodiek systeem. Zo is er een quiz waarbij je elementen moet noemen die dezelfde afkorting hebben als Amerikaanse staten, waarbij je alle alkalimetalen moet opnoemen of waarbij je elementen moet noemen die niet eindigen met de letter n of m. En voor alle fans van What The Movie is er ook nog een quiz waarbij je films moet raden aan de hand van de symbolen van elementen.

Mijn favoriet is echter degene waarbij je simpelweg zo veel mogelijk namen van elementen uit het periodiek systeem moet opnoemen. Ik kwam tot 66. Hoe ver komen jullie? Niet spieken hè!

Met dank aan Freddy en Roel voor de tip.

7 gedachtes over “Raad de elementen”

  1. Toevallig zit er nu achter mij iemand dit spel te spelen…
    Wat ook wel interessant is dat we gisteren tijdens de koffie nog over hadden dat hier het periodieke systeem uit het hoofd moet worden geleerd. Er waren er dan ook een aantal die zo merendeel konden opdreunen.
    Persoonlijk vind ik het opdreunen van een rijtje elementen niet echt boeiend, maar goed, ieder zijn ding. Ik zal zo eens kijken naar het spel hoever ik kom.

  2. 70 hier. De meest bekende heb ik wel, en sommige op de gok door bekende steden/personen voor de chemie zoals darmstadtium, curium, americum en bohrium. Wel leuk om eens te testen hoeveel je er inderdaad kent. Maar het maakte het wel iets lastiger dat het engels was.

  3. Nog een leuke vraag voor jullie. Wat is er gebeurd als je een germanium kern met gallium kern gaat fuseren? Welke element krijg jij dan? TIP: Jij hoeft niet de periodieke tabel van je hoofd weten. Het antwoord is logisch!

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.