Een koe als kompas

Van een aantal kleinere dieren is het bekend dat zij het magnetisch veld van de aarde gebruiken als hulpmiddel bij navigatie, bijvoorbeeld bij migratie. Denk hierbij aan vogels, schildpadden en vissen. Maar is het jou wel eens opgevallen dat grazende koeien altijd naar het noorden kijken? Nee? Mij ook niet, maar het blijkt wel degelijk zo te zijn.

Wetenschappers van universiteiten in Duitsland en Tsjechië hebben, met behulp van satellietbeelden van Google Earth, van 8510 runderen en 2974 hertachtigen op vele locaties ter wereld bepaald welke kant ze op keken. Omdat de resolutie van de beelden niet altijd goed genoeg was om de voor- en achterkant van de koeien te onderscheiden, is hierin geen onderscheid gemaakt en hebben ze alleen de  ‘richting’ van de dieren bekeken.

Per gebied werd de gemiddelde richting van de betreffende diersoort bepaald. In onderstaande afbeelding, een histogram, zijn die gemiddeldes weergeven als blauwe stipjes. Elk blauw stipje is dus de gemiddelde richting van de dieren in één gebied. De gemiddelde richting van alle gebieden samen is de grote zwarte pijl.

Uitlijning van verschillende diersoorten: A) runderen, B) reeën, C) edelherten

De vraag is natuurlijk: staan de dieren in de richting van de geografische of juist de magnetische noord- en zuidpool? Door een aantal gebieden te analyseren waar er grote verschillen zijn in de richting van de geografische en magnetische polen (zoals New York, Oregon of Australië), kwamen de onderzoekers er achter dat ze naar de magnetische polen zijn gericht. Of te wel: de dieren lijnen zich uit aan het aardmagnetisch veld. Het is echter onbekend waarom deze beesten zich uitlijnen aan het aardmagnetisch veld en welk ‘evolutionair’ voordeel daar aan ten grondslag licht. Iemand nog een goede hypothese?

Lees hier het volledige artikel: Magnetic alignment in grazing and resting cattle and deer

4 gedachtes over “Een koe als kompas”

 1. Dit onderzoek was mij al eerder bekend, en heb toen ook even op google earth gekeken naar velden met koeien. Mijn eerste ontdekking was dat het bijna ondoenlijk is om een veld met koeien te vinden. Tweede was toen ik een paar velden gevonden had dat de resolutie helemaal niet groot genoeg is/was om te zien of ze uberhaupt in een richting stonden. Ik heb dan ook sterk mijn twijfels bij dit onderzoek, ook omdat, zoals er in dat stuk ook opgemerkt werd, dit nog nooit door een herder o.i.d. opgemerkt is.

  Ik zou dus ook graag een paar van hun telvelden zien. 🙂

  1. Nou ja, je hebt een linkje naar het artikel. Het is gebruikelijk om een “corresponding author” te hebben aan wie je vragen over het artikel kan stellen.

   Ik hoorde dat de auteurs het resultaat eerst zelf ook niet konden geloven, dus toen hebben ze er een aantal studenten opgezet. Die hebben de analyse van begin af aan nog eens gedaan.

   Als je bericht terug hebt van de auteurs, horen we dat graag!

  2. De resolutie verschilt inderdaad nogal per gebied. Ik heb even vlug gekeken, en vond hier een veld met (ik denk) schapen. Koeien zijn iets groter, dus de analyse lijkt me niet ondoenlijk, maar staat of valt inderdaad met het vinden van goede afbeeldingen. De auteurs schrijven ook dat ze afbeeldingen met een te lage resolutie niet hebben meegenomen.

 2. Het leek mij ook niet echt een goede methode om dit te onderzoeken. Een betere manier lijkt me op naar zo’n veld te gaan met een kompas (wijst ook naar magnetische polen) en dan te kijken welke kant die beesten op kijken. Dat dit resultaat mogelijk is wil ik niet ontkrachten.

  Overigens, ik zit thuis meestal met mijn bordje naar het zuidwesten (en/of TV) toe.

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.