Togaterreur in Den Haag

Afgelopen vrijdag werd er in Den Haag massaal gedemonstreerd tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Zo’n duizend professoren en vijftienduizend studenten togen naar de hofstad om hun ongenoegen te uiten. De hoogleraren liepen in een enorme stoet om de hofvijver en woonden daarna een serie lezingen bij in Theater aan Het Spui. De opkomst bij de hooglerarendemonstratie was erg hoog: zo’n éénderde van alle Nederlandse hoogleraren was erbij aanwezig. De scheikunde-hoogleraren die ik heb gesproken hadden de indruk dat zo’n beetje al hun vakgenoten er wel bij waren.

Over deze demonstratie schrijft Onderwijs Brabant het volgende: “De demonstratie verliep, zoals het een hooggeleerd gezelschap betaamt, waardig en rustig. De enige lawaaimaker was een langharige professor met een vuvuzela.” Die man was professor Arno Siebes, hoofd van het departement informatica van de UU. Overigens merkte het hoofd van het departement scheikunde op dat hij ook een vuvuzela had meegenomen als hij er één had. De twee zijn trouwens nog gekiekt door de Telegraaf.

De studenten protesteerden op het malieveld. Zoals het studenten betaamt, was het daar duidelijk minder rustig en waardig. Na afloop relden de studenten nog wat met de mobiele eenheid, maar veel stelde dat ook weer niet voor. Op haar site blikt de NOS nog terug op eerdere studentendemonstraties en de beweegredenen. De grootste demonstratie was die uit 1988: toen protesteerden zo’n 35.000 studenten, maar zoals op onderstaande beelden is te zien, ging het er toen toch wat ruiger aan toe.

Tot slot nog een aantal insider-foto’s van de hooglerarendemonstratie. Prof. Willem Kegel liep mee in de demonstratie en was zo aardig om zijn foto’s met ons te delen. Een aantal foto’s zijn hieronder te zien.

Het copyright van bovenstaande afbeeldingen ligt bij Willem Kegel.

Heb jij nog mooi beeldmateriaal van de demonstraties, laat dan hieronder een reactie achter.

5 gedachtes over “Togaterreur in Den Haag”

  1. Je gebruikt vast AdBlock in FireFox? Even je EasyList updaten. Om een of andere reden heeft een tijdje “250×250” op de blocklist gestaan, waardoor inderdaad alle plaatjes met “250×250” in hun bestandsnaam worden geblokkeerd, dus ook onze thumbnails.

  2. Ik had er ook last van. Voor iedereen die niet zo handig is met Firefox:

   1) Open menuutje “Extra” > “Adblock Plus-voorkeuren…”;
   2) Klik op het menuutje “Filters” > “Alle abonnementen bijwerken”;
   3) Er is geen stap 3. Je bent nu klaar. Ververs deze pagina en doe een vreugdedansje.

 1. Uh, geen idee. Zou kunnen dat ik het gisteren in Firefox heb bekeken, ipv Chrome (wat ik nu doe). Maargoed, dat stellen we dan later maar weer eens in.

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.