CHAINS 2011: Hét nationale scheikundecongres in het jaar van de chemie

Op 28, 29 en 30 november zal CHAINS 2011 plaatsvinden: hét nationale scheikundecongres in LeFabrique, Maarsen. In aanloop naar het congres zal ik wekelijks op de site van CHAINS bloggen over de achtergrond van het congres. Hieronder staat deel 1 van de serie blogs. Registreren kan hier en het programma download je hier (PDF). De originele blog vind je hier.

Iedere geletterde Nederlander is in staat om het grootste gedeelte van de wetenschappelijke concepten binnen een uur te begrijpen. Een uur uitleg moet genoeg zijn om met onverdeelde aandacht bijna ieder onderzoek uit te kunnen leggen. Met die overtuiging versla ik dit jaar CHAINS 2011. Mijn naam is Aldo Brinkman en ik ben beter bekend van de Nederlandstalige weblog www.scheikundejongens.nl. Sinds een paar jaar schrijf ik samen met een vriend van me elke week een aantal stukjes over de dingen die ons opvallen aan wetenschap, de samenleving en scheikunde in het speciaal. Met kritisch optimisme zal ik 28, 29 en 30 november verslag doen.

CHAINS 2011 is hét Nederlandse congres voor de wetenschappelijke scheikundigen. Omdat honderd jaar gelden Marie Curie de Nobelprijs voor de scheikunde kreeg, vieren wij dit jaar het Internationale Jaar van de Chemie. Een reden voor de organisatie van CHAINS 2011 om groots uit te pakken. Anderhalf duizend wetenschappers zullen zich drie dagen lang in DeFabrique in Maarsen verzamelen om te praten over de huidige stand van de Nederlandse wetenschap. Acht keynote speakers waaronder een Nobel-laureaat, zes parallelle spreeksessies, twee postersessies, drie KNAW Van’t Hoff lezingen, een Marie Curie lezing en de uitreiking van de KNAW Gouden Medaille.

Een meer-dan-ambitieus bijproject is CHAINSreaction: vier vraagstukken die schreeuwen om een oplossing zullen beantwoord worden op het congres. Welke slimme materialen zijn de toekomst; hoe maken we een levende (synthetische) cel; hebben we een BioBased Economy (gebaseerd op niet-fossiele brandstoffen) nodig om de toekomst te overleven; en een nog nader te bepalen vraagstuk. Deze uitdagingen komen uit De Nederlandse Wetenschapsagenda, een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De oplossing van déze vragen leiden direct tot een betere, schonere en gezondere samenleving. Ondanks dat het vooral wetenschappers zijn in Nederland die over deze vragen nadenken, verbetert het ook de rest van de wereld.

Maar terug naar de nuchtere belevingswereld: hoe gaat dat aangepakt worden? Kennis en begrip zijn de eerste stappen naar die utopische betere wereld. Diezelfde stappen zullen gezet worden tijdens CHAINS 2011. Daar zullen wetenschappers samenkomen om elkaar te vertellen waar ze mee bezig zijn, en daar zal ík aanwezig zijn om dat te verslaan. Als nieuweling in de wondere wereld van de wetenschap en als groentje in de wereld van de wetenschapsjournalistiek. Hier, op deze weblog op de site van CHAINS 2011 zal ik mijn ervaringen opschrijven en — belangrijker nog — zal ik ook mijn eigen gedachtes over het congres opschrijven.

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.