Heeft de chemie toekomst?

Toen ik die vraag las, “Heeft de chemie toekomst?”, draaide m’n maag om. Ik vind dat net zoiets als vragen of het Internet toekomst heeft. Of nadenken.

Heeftdechemietoekomst.nl is een website door onze vrienden van de VNCI en ging vorige week live. Dat stelde me al een beetje gerust. Na de website bekeken te hebben, ben ik oprecht onder de indruk. Nette, overzichtelijke site. Geen gezeur, maar to the point. Er is een probleem en dat moet aangepakt worden. De chemische industrie is groot en levert Nederland veel werk en geld op, maar toch gaat het mis. De twee grootste problemen op dit moment zijn, dat er te weinig Nederlandse scholieren voor een fatsoenlijke bètastudie kiezen, en dat er enorm veel hoogopgeleide Aziatische afstudeerders staan te popelen om hun land verder te helpen. Dat laatste is an sich natuurlijk heel mooi voor die landen, maar het zou toch jammer zijn als dat ten koste gaat van de Nederlandse economie.

Die website van de VNCI, ik noem hem nog maar eens, is niet zo’n rare reclamesite, maar een manier om na te denken over hoe de chemische industrie er in 2050 uit moet gaan zien. Er wordt een overzicht gegeven van publicaties over waarom chemie belangrijk is en waar de chemische industrie op moet letten. Een pagina over achtergrond geeft feiten en cijfers. Ook is er een agenda waar evenementen worden aangekondigd en een overzicht van discussies op LinkedIn. Ik ben erg onder de indruk van de enorme kwaliteit van de site.

Maar toevallig toevallig: afgelopen maandag zond Tegenlicht de uitzending ‘Nederland buiten kennis’ uit. Een documentaire over de kenniseconomie van Nederland en waarom die kapot aan het gaan is. Een film door mannen in pakken. Nu heb ik het niet zo op mannen in pakken, maar ik ben het wel akelig eens met deze mannen in pakken.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Kortom: gebruik deze vrijdag om naar de uitzending van Tegenlicht te kijken en raak bezorgd. Owja, en elke keer als je een politicus hoort die roept dat hij trots is op ‘Nederland als kenniseconomie’, spuug hem/haar in z’n gezicht, trek’m aan z’n das en vraag waarom hij niets doet-dan.

Een gedachte over “Heeft de chemie toekomst?”

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.