Nieuwe server, nieuwe site, zelfde jongens

Welkom in 2016, het jaar waarin alles anders is. Mark en ik hebben in deze kerstvakantie de site eens grondig onder handen genomen en voor de geïnteresseerden leggen we graag uit wat precies. We hebben een nieuwe server, de site heeft een nieuw uiterlijk en op de achtergrond is er een heleboel veranderd aan de software.

Afbeelding van onze nieuwe server: een Raspberry Pi 2 Model B, met een 900 MHz quad-core ARM Cortex-A7, 1 GB SDRAM en een 8 GB microSD. Creative Commons CC BY-SA.
Schematische afbeelding van onze nieuwe server: een Raspberry Pi 2 Model B, met een 900 MHz quad-core ARM Cortex-A7, 1 GB SDRAM en een 16 GB microSD. Afbeelding van de Raspberry Pi Foundation, licentie: Creative Commons CC BY-SA.

Zoals jullie misschien wel weten, nemen we alleen een domeinnaam af bij onze hosting provider en doen we de daadwerkelijke hosting zelf. We hadden een oude Pentium 4 en we verlangden al lang naar een nieuwe server. Nu is het zover. Omdat onze site een heel bescheiden gewicht heeft en software efficiënt is, hebben we niet gekozen voor zelfbouw maar voor een speciale kant-en-klaar-oplossing: een Raspberry Pi 2 Model B. De site past in z’n totaliteit in de RAM van dit beestje en de hele opslag past op SD. We testen nog de performance en tweaken aan de hand daarvan nog de software.

Klik hier voor een grote afbeelding.
Screenshot van onze oude site op een desktopcomputer.
Klik hier voor een grote afbeelding.
Screenshot van onze oude site op een smartphone. Ooit behoorde we tot de voorhoede met mobiele thema’s, maar heden hopeloos ouderwets.

 

Over software gesproken: we gebruiken voor onze blog WordPress met een theme en verschillende plug-ins. Ons zo geliefde Atahualpa-theme werkt niet meer goed samen met de plug-ins en ook is er op het internet een hoop veranderd. We waren er trots op dat we er zo vroeg bij waren met een toegewijde mobiele versie van onze blog en een favicon die op het thuisscherm van mobiele apparaten een favorieten-icoontje werd. Nu is dat allemaal hopeloos ouderwets en hebben we onszelf een nieuw thema aangemeten: WP Twenty Fifteen. We stappen ook over van het wit met zwart, naar paarstinten. Paars is nu eenmaal de kleur van adel en wetenschap.

Screenshot nieuwe site zoals die wordt weergegeven op desktops.
Screenshot nieuwe site zoals die wordt weergegeven op desktops.
Screenshot nieuwe site zoals die wordt weergegeven op tabletformaat.
Screenshot nieuwe site zoals die wordt weergegeven op tabletformaat.
Screenshot nieuwe site zoals die wordt weergegeven op smartphones. Gotta love that hamburger.
Screenshot nieuwe site zoals die wordt weergegeven op smartphones. Gotta love that hamburger.

Ook hebben we de site opgeruimd, oude pagina’s verwijderd, en overleden linkjes verwijderd. Ook kregen we het idee dat de Categoriën-sectie niet werd gebruikt. Tot slot hebben we onze favicon opnieuw gerenderd in een hogere resolutie, met kleur in onze nieuwe huisstijl. De banner van onze oude site bestond uit een serie afwisselende foto’s en afbeeldingen die we zelf hadden gemaakt. We zoeken nog naar een manier om die op onze nieuwe site te implementeren.

Als jullie nog ideeën hebben, dingen missen, of ons gewoon willen feliciteren met onze nieuwe server en site, horen we dat natuurlijk altijd graag.

Een gedachte over “Nieuwe server, nieuwe site, zelfde jongens”

  1. Hoi jongens,

    Mooie site!
    Maar over kapotte linkjes gesproken: de links naar de scheikunde-opleidingen eindigen bijna allemaal in een 404-tje. Dus tijd om die links ook te updaten!

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.