Een praktisch periodiek systeem

Wil jij ook wel eens weten hoe de valentie elektronen opgevult worden, naarmate je verder in het periodiek systeem komt? Hier lieten we al een aantal alternatieve periodieke systemen te zien. Wat wel heel praktisch is, is een kleurcodering die de elektronconfiguratie van een element uitlegt. Van een van de schrijvers van ChemistryBlog:

Periodic Table electron config colour coding

The Basics
s-blocks are blue, d-blocks are green, p-blocks are shades of purple-pink, f-blocks are red. Black are for the elements that have never been studied chemically.

The Exceptions
The d-metals that are missing an s-electron in their octet are teal (green + blue). The f-metals that have an extra d-electron are brown (green + red). The super brights Palladium and Thorium gained or lost two electrons not in their native octet.

It was always difficult for me to remember where in the periodic table the electron configurations do not conform to what I would naively assume. I would hope this type of periodic table keeps it more in the mind of students.

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.