Over het oogsten van goud uit elektronica

Twee weken geleden belde een vriend van me: hij wilde graag een experiment doen, maar hij had wat hulp nodig. En een lab. En de chemicaliën. En het moest binnen een week. Op het eerste gezicht een goed idee, toch?

De technicus van het lab heeft een kleine privéverzameling oude CPU’s, printplaatjes en contactjes. Hier is een kleine selectie te zien. De hele verzameling is absoluut niet genoeg om aan het minimum van een gram te komen.

Gelukkig wilde hij geen crystal meth koken, maar een demonstratie voor op tv. Ik was direct enthousiast. In de eerste instantie. Want wat wilde die vriend van me? Goud oogsten. Jaja, goud oogsten. Uit oude elektronica. Gouden sieraden zijn om twee redenen duur: goud is zeldzaam en inert. Dat laatste betekent dat het nauwelijks reageert met andere stoffen. Zo weinig zelfs, dat goud erom bekend staat dat het alléén maar oplost in koningswater, terwijl voor het roesten van aluminium en ijzer wat buitenlucht en regenwater afdoende zijn. Dus op een chemische manier goud oogsten zal lastig zijn.

Maar goed, terug naar die vriend van me. Hij werkt bij de VPRO en hij is bezig met een pilot voor een nieuw wetenschappelijk-getint programma. Als het op tv komt, zullen we het jullie zéker laten weten. Op TV wil hij graag laten zien hoeveel goud er in oude elektronica zit. De proef zou als volgt werken: trek wat computers leeg en verzamel de goud-houdende componenten. Dat goud zit meestal op koperen contacten en op de printplaten, dus dat komt niet goed los. Doe alles in een groot vat sterk zuur (geconcenteerd salpeterzuur) zodat het koper en de printplaten oplossen. Spoel dat schoon, verbrijzel het schroot en herhaal de salpeterzuur-wasstap. Als het goed is, houd je daarna een poeder van onoplosbare materialen over, waaronder goud en printplaat. Breng het poeder over in een groot vat met koningswater en dan zou alleen het goud moeten oplossen. Filtreer, en in het beste geval zit je dan een extreem zure en giftige oplossing van goud. Breng dit op een wat minder agressieve pH en sla vervolgens het goud neer. Filtreren, wassen en tadaah! Zuiver goud!

Helaas. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Daar kwam ik ook pas later achter. De hoeveelheid goud op een printplaatje is minimaal. Tegenwoordig worden alleen vooral uiteindes van contactjes gecoat met een heel dun laagje goud. Vroeger zaten er hele lagen op de CPU van een computer, maar vind nu nog maar eens grote hoeveelheden oude CPU’s. En dan is die goudlaag in de CPU ook nog eens omgeven door keramiek. Een prettige hoeveelheid goud om mee te eindigen is een bolletje van, zeg, een halve centimeter in doorsnee. Dat is (niet toevallig) ongeveer een gram van ongeveer €40. Dan is er nog de veiligheid: ondanks dat er voor het oplossen van een gram zuiver goud nog geen milliliter koningswater nodig is, is er voor het oplossen van alle schroot toch meer dan een liter geconcentreerd salpeterzuur nodig. Voor een ervaren chemicus niet iets om voor terug te deinzen, maar om dat nou een onervaren presentator met een camerateam te laten doen… Daarnaast is het geen overbodige luxe om voor iedere oplosstap een dag uit te trekken.

Nog een opmerking voor mensen die dit thuis willen doen: het is het niet waard. Letterlijk, omdat de hoeveelheid chemicaliën die hiervoor nodig zijn zo duur zijn, en er is zóveel schroot nodig voor een enkele gram goud, dat het bijna niet rendabel is. Er zijn grote bedrijven (er zit er eentje in België, heb ik me laten vertellen) die edelmetalen terugwinnen uit elektronica, maar die oogsten dan ook direct 10 andere metalen. Het is veel rendabeler om op jacht te gaan naar koper. Tot slot moet je wel een debiel zijn om dit in je eigen keuken te doen. Tenzij je geen kinderwens hebt en ademhalen niet je hobby is.

Hoe is het nou afgelopen met die pilot? Een andere vakgroep hier aan de universiteit heeft ooit eens onderzoek gedaan naar het terugwinnen van edelmetalen uit oude elektronica. Daar hadden ze ook wat meer tijd beschikbaar, dus ik hem mijn vriend door moeten sturen. Helaas, want ik stiekem graag wat rond willen klooien in het lab. Het uitzoeken van de literatuur was in ieder geval een leuk avontuur. Ik weet nu wel dat goud sparen alleen een goed idee is, als je een getrainde chemicus bent.

Met dank aan Diederik, Jos, Roel, Mark en Duco

42 gedachtes over “Over het oogsten van goud uit elektronica”

 1. Hallo Aldo,

  Waarom heb je gekozen voor oplossen in salpeterzuur. Mij lijkt het handiger als je eerst gaat verbranden(printplaten e.d.). Daarna gaat smelten en dan als laatste stap salpeterzuur. Dan hou je ook alleen het goud over.. Toch? Of vergis ik mij hier?

  Smelten gaat trouwens ook gewoon in de magnetron.. http://home.c2i.net/metaphor/mvpage.html

  1. Dat is ook wel weer zo. Uiteindelijk kwam het op de volgende dingen neer: weinig tijd, onbekend lab, weinig materiaal, weinig ervaring. Ik zit nét op een nieuwe werkplek, dus dat maakte de uitdaging voor mij iets groter. Op mijn vorige werkplek was het me veel beter en sneller gelukt en had ik het wél aangedurfd.

  2. Ik zoek voor mijn woonkamermuur oude moederborden. Ik ben van plan ze over te spuiten, dus de staat maakt niet uit. Ik zoek er zo’n 50 van dezelfde grootte.

  3. Ik zoek iemand die het kan verwerken ik heb kilo,s laptop chips

 2. hallo,
  Ik bezit een gele en goudkleurige driehoek welke in een grote marmeren asbak was gelijmd, afkomstig uit het grote privéjacht van adnan kashoggi ( wapenhandelaar ) en later eigendom van donald trump. Het blok is 310 gram en hol van binnen,is na ongeveer 25 jaar dat ik het zelf heb nog steeds niet verkleurd, ook heb ik destijds aan de onderkant de luchtgaatjes wat groter geboord zodat ik ook kon zien dat de goudkleur gelijk bleef en dat was dus zo, nu ben ik nog steeds benieuwd of het dan niet toevallig toch goud is, ik twijfel nog steeds. Op de driehoek staan de initialen van zijn dochter ; Nabila Kashoggi, het schip is ook in een james bond film gebruikt.
  hehe, een heel verhaal maar misschien kan iemand mij uit de droom helpen en mij vertellen of het nu koper of misschien toch wel goud is. mvrgrt. Herman Hijlkema

 3. Als het puur koper zou zijn, dan is het makkelijk te onderscheiden van goud op de kleur. Koper is veel roder dan goud (vergelijk: http://www.ki-line.nl/upload/1117/shop/product/full_15281.png en http://www.goldalert.com/wp-content/uploads/2011/03/gold-nugget-2.jpg).
  De kans is groot dat het hier om messing gaat, dat is goudkleurig en blijft lang goed. Messing is een legering van koper en zink en dat zou volledig moeten oplossen als je een klein stukje in geconcentreerd zoutzuur doet. Als het goud is, zou er niets moeten gebeuren.

 4. Hallo Roel,

  Bedankt voor jouw reactie, ik ga dit proberen en ben dan erg benieuwd wat er gaat gebeuren, ik laat het dan wel weten, nogmaals bedankt.
  Ik heb trouwens ooit de kleur van het ding vergeleken met een goudbaar en die was practisch gelijk.

 5. Hallo Herman,

  Misschien een wat late reaktie maar als het soortelijk gewicht bepaald volgens de methode van Archimedes (Eureka) weet je ook meteen of je met goud of iets anders van doen hebt.

  Groeten
  Hubert

 6. Beste heer,

  Wij willen graag met u in contact komen.

  En u de gelegenheid geven om de proef af te maken tegen een vergoeding.

  neem aub contact op,

  Mvgr Mike

  1. ik heb ongeveer 540 gram aan elektragoud liggen ik weet niet of je iemand weet met interesse laat maar weten

  2. Hallo wat kost een proef precies en heb je voor mij meer/alle info over de te leveren diensten en de daarbij horende kosten ?

 7. Hallo,

  Wat een spannend verhaal. Er zijn betrouwbare goud testers in omloop. Doormiddel van het voorwerp langs een grondplaatje schuren (laat geen zichtbaar spoor na op het object) en een testvloeistof kan eenvoudig bepaald worden of het om goud gaat. Als u hier meer informatie over wil hebben kunt u contact met mij opnemen.

  1. Remondis Argentia Moerdijk – Nederland.
   Beter beveiligd dan iedere bank in Nederland!
   Edelmetalen worden massaal uit elektronica gehaald, maar de winsten zijn nihil, maar het is perfect dat de edelmetalen opnieuw gebruikt kunnen worden in plaats van dumpen.

  1. Als u wil doen we het samen over, maar dan met vergelijkende tests tussen verschillende methoden,zijnde door te zuren of door verbranding….

 8. ik heb 540 gram ongeveer aan elektra goud ik zou het graag weg brengen maar ik weet niet waar heeft iemand een tip voor mij wat ik ermee zal doen gewoon weggooien vind ik ook zonde groetjes rico

  1. Niet weggooien. Ik werk in een schrootbedrijf, wij kopen naast oude metalen ook electronica. Die gouden puntjes moet nog makkelijk €20 – €30 voor krijgen. En als je in de buurt van Rotterdam woont kan je het bij ons kwijt.

  2. ken je voor mij kijken wat ik precies voor 540 gram kan krijgen laat maar weten het moet wel de moeite waard zijn om naar Rotterdam te rijden ik woon in alkmaar

   groetjes rico

  3. bert welk schrootbedrijf wek je ik heb ook nog wel het een en ander liggen of weet iemand nog een goed oud ijzer bedrijf in de buurt van maassluis???

  4. Goede dag 800 ongeveer aan elektra goud Woon zelf in Almere zijn er hier bedrijf die dat inkoopt ?

  5. weinig ik breng altijd compleet weg
   scrap is alleen in belgie
   en dan heb je wat nu heb te weinig
   ik breng moederborden en in steek en cpu compleet weg

  6. Beste Rico, je mag contact opnemen met mij dan kan ik je een prijsopgave doen en het ook komen ophalen mits we overeenkomst bereiken over de prijs…..mvg Pim

 9. hoor zo veel wilde verhalen maar
  ik heb hier minimaal een 2 kilo aan oude cpu
  zoals 486 en 386 en nog veel andere
  hoe of wat krijg ik er voor of kan ik dit laten oplossen zo dat ik zie hoeveel goud eraf komt
  dit moet toch wel wat opbrengen

 10. Allemaal,

  Umicore is idd Belgisch bedrijf dat recuperatie doet van edele metalen. Als je door hen iets wil laten doen moet je wel minimum 500kg cpu’s hebben of 5 ton Printplaten en dat is het absolute minimum.
  Oude cpu’s bevatten idd meeste goud en kan je verkopen voor ongeveer 50 euro per kilo. Printplaten first grade (oude moederborden, backplanes, etc) zit je op een paar euro per kilo tot ongeveer 6 euro afhankelijk van de kwaliteit. Recente cpu’s echter bevatten veeeel minder goud dan vroeger doordat ze meer geavanceerde technieken gebruiken en zijn ook een pak minder waard.
  Kleine hoeveelheden kan je kwijt bij gespecialiseerde firma’s maar verwacht geen fortuinen.
  Wijzelf doen ook aan recyclage en recuperatie maar ook voor ons is het onmogelijk om rechtstreeks met umicore te handelen.

 11. hallo mijn vraag naar jullie toe welke volg orde moet ik toe passen om het goud van de computers te krijgen en de volg orde met de zuren bij voorbaat bedankt

 12. Vergruizen!!!!
  kapot slaan met een mokerhamer, verder pletten in een bloemenpers, desnoods nog het nodige hakwerk en u houdt een pot gruis over

  pot gruis in een tijltje water en a la goudzoekers lekker zeven.

  heb al 100 gram gewonnen

  p.s. kringloopwinkels dumpen ouwe comps altijd, daar haal ik ze vandaan

 13. Het is een goed iets dat er weer terug gewonnen word. Spaart het milieu enzo.
  Maar onderzoek wijst uit dat bij bijvoorbeeld KH-metals en computercycle al gauw een 6 euro per kilo verschil zit in bijvoorbeeld Ram Chips Goud.
  Het loont zich dus om dat zeker even te onderzoeken waar je het heen brengt (stuurt). Ook zit er nogal een verschil in het aanleveren.

  1. Beste Ruud,

   Zoals je kunt zien geven we de mogelijkheid een bepaalde partij aan te bieden. We betalen vanaf € 16 euro. Dat is voor 1 kilo Ram Chips Goud. Specifieke partijen graag even contact over!

   Groet, Jan-Willem van Krommenhoek Metals.

 14. ik heb zon 700 hard disk kleine en grote en 2 houten groentebakken vol met moederborden/printplaten en allerlei kaarten ook 300 tal smartphone’s enzo en 6kg losse vergulde kontaktjes enzo.. dit moet dan ook wel iets opbrengen denk ik

 15. Ik meen dat goud wordt teruggewonnen door de elektronische componenten op te lossen in vloeibaar koper. Metalen lossen op, plastics verbranden en oxides lossen op in de kryoliet-slak. Na verzadiging wordt het koper uitgegoten tot anodes en galvanisch geëlektrolyseerd. Het anodeslib bevat alle niet-koper metalen, inclusief goud.

 16. bij Umicore Hoboken , kan je NIET als particulier inleveren !
  En bij de kleine schroothandel krijg je ook niet veel , voor het
  werk dat je er in steekt. Besluit / spaar verder , tot ze je smeken
  om te verkopen , want er zijn regelmatig verhalen , dat GSM
  en smartphones + P.C materiaal niet genoeg gerecupereerd
  worden ? Ik heb +- 70 gsm en cpu ’s en prints met goud… maar
  ik vertik het om die voor weinig of niets weg te doen !
  Als de nood groter wordt , zal er wel een oplossing komen.
  Eventueel kan je met Magnesiumpoeder ( vuurwerkstokjes )
  ( de boel smelten , dan moet je minder bewaren )

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.