Liesegang ringen: ons resultaat

Een maand geleden schreven we over Liesegang ringen. Toen beloofden we om het maken van deze ringen zelf ook uit te proberen. Dat hebben we diezelfde dag nog gedaan, maar de eerste ringen waren pas begin deze week zichtbaar: diffusie is super traag. Super sorry.

Onze ingrediënten:

De ingrediënten: cobalt(II)chloride hexahydraat, gelatine en geconcentreerde ammonia

Dit is het recept dat wij gevolgd hebben:

 • Doe 1.5 g gelatine en 2.5 g cobalt(II)chloride hexahydraat in een 100 mL bekerglas.
 • Voeg 50 mL water toe.
 • Roer en verwarm tot alles is opgelost.
 • Giet de oplossing, terwijl deze nog warm is, over in een lange buis. Een reageerbuis is een goede optie.
 • Dek de oplossing af en laat de gel rustig afkoelen totdat deze mooi stevig is en niet meer vloeit.
 • Breng 1 mL geconcentreerde ammonia bovenop de gel
 • Sluit het mengsel goed af, zodat het water en de ammonia niet verdampen.
 • Laat de buis rustig staan.

Hieronder zie je onze mooie lichtrode gel voordat we de ammonia toevoegden.

De cobalt(II)chloride gel

Na het toevoegen van de ammonia zagen we al snel een mooie groenblauwe neerslag, maar voor lange tijd zagen we geen ringen ontstaan. Totdat we begin deze week dus het volgende zagen. Hadden wij even mazzel dat we zo’n lange buis hebben gebruikt!

De gel na 1 maand

In onderstaande afbeelding zie je de ringen een stuk duidelijker. Tussen de ringen is de oplossing volledig helder en lijkt deze ook kleurloos te zijn. We zullen het experiment nog een tijd laten doorlopen, dus als we nog spectaculaire dingen zien, zullen we dat zeker laten weten.
De gel na 1 maand

Voor degenen die dit zelf willen gaan uitvoeren, lijkt het handig om eens te proberen om een stuk minder ammonia toe te voegen, bijvoorbeeld slechts 0.2 mL. We hopen/denken/verwachten dat de Liesegang ringen dan eerder zichtbaar zullen zijn. Dat zou mooi zijn, want een maand is wel een erg lange duur voor een vrijdagmiddagexperiment.

Tot slot werden we er op gewezen dat er 14 december een artikel is verschenen over het ontstaan van Liesegang ringen in dispersies van nanodeeltjes met tegengestelde ladingen (UU studenten: PDF hier). Gaaf om te lezen dat er nog steeds onderzoek naar dit fenomeen wordt gedaan.  Daniela, bedankt voor de tip!

11 gedachtes over “Liesegang ringen: ons resultaat”

 1. voor het pdf bestand is een code nodig van de universiteit van utrecht. zouden jullie mij misschien het pdfbestand via de mail kunnen sturen aub. Ik doe namelijk mijn profielwerkstuk over liesegangringen.

  alvast bedankt

  Bastiaan

  1. Hallo Bastiaan. Is je profielwerkstuk gelukt. Ik doe mijn profielwerkstuk ook over liesegangringen. mag ik je iets vragen. Als ik teveel ammonia gebruik komen er geen liesegangringen komt dat dan omdat er teveel neerslaat? Groeten Amber van Abeelen

 2. beste

  ik kan het pdf bestand niet openen, omdat ik niet kan inloggen. kan ik met iemands gegevens inloggen of kan iemand mij het bestandje mailen? zou mij heel erg helpen!
  groet

 3. Beste allen,

  Ik kom maar niet op weg met mijn pws over liesegang ringen. Wil iemand mij helpen door de zijne op te sturen ter inspiratie? Ik zal je eeuwig dankbaar zijn!

  1. Beste Lieke,

   Het is alweer 6 jaar geleden maar ik kan je misschien wel helpen. Waar heb je problemen mee? Heb je al de testjes gedaan? Heb je al een hoeveelheid bronnen verzameld?

   gr,

   Evert

 4. Beste Evert,

  Allereerst heel lief dat je me wilt helpen! Ik kom gewoon niet op een onderzoeksvraag die door middel van een experiment onderzocht kan worden. Ook is het erg moeilijk om aan bronnen te komen. Hoe heb jij dit gedaan?

  mvg,
  Lieke

 5. Liesegang ringen gemaakt met NA2H(PO4) en CalciumChloride.
  DeNA2H(PO4) was een oplossing van 60gr/liter en de CalciumChloride oplossing met water met een massapercentage van 15% CalciumChloride.
  Dit experiment is helaas niet goed gegaan. Geen ring vorming. Ook niet na 1 maand.
  Wat doe ik fout?

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.