Misschien heb je wel eens gehoord van Chemie is Overal. Dit is een imagotraject dat wil laten zien wat chemie is, wat je ermee kunt en waarom het belangrijk is. Ze willen de chemie promoten door toegankelijkheid. Chemie is Overal is een initiatief van Regiegroep Chemie.
Het leukste onderdeel van Chemie is Overal — en waar we al eens eerder over schreven — is het spel Mijn Chemie. Door het beantwoorden van vragen, kun je atomen verzamelen, waartegen je producten kan fabriceren. Die producten zijn punten waard en daarmee kun je het spel winnen.
Naast het spel, besteedt Chemie is Overal ook aandacht aan onderwijs, onderzoek en carrière. Er wordt goed, kort en duidelijk uitgelegd waar chemie om draait, waarin onderzoek gedaan wordt en wat voor carrièremogelijkheden je dus hebt als chemicus. Drie voorbeelden waar kort over wordt gesproken zijn de analist, de veiligheidsadviseur en de assistent-plantmanager. Natuurlijk moet ik opmerken dat dit de chemie te kort doet, omdat er nog veel meer mogelijkheden zijn voor een professioneel chemicus.
Sinds februari heeft de Chemie is Overal-website een nieuw onderdeel dat vorige week werd aangekondigd: een weblog. De mannen achter de weblog brengen “grappige, inspirerende en leerzame actualiteiten die duidelijk maken dat chemie overal is.” De blog geeft hapklare brokjes chemie die laten zien wat chemie is. Of zoals ik iemand al positief hoorde opmerken: “Kennislink op fastfoodniveau.” Dit kunnen leuke opmerkelijkheden zijn, interessante features, maar ook Periodic Video’s en de Scheikundejongens worden geregeld aangehaald.
Sportief als we zijn, willen we — als medebewoners van de blogosphere — de mannen achter de Chemie is Overal weblog heel veel succes en plezier wensen.
Ha, bedankt voor het vermelden! Als 1 van de schrijvers van het weblog (samen met Harm Ikink, verantwoordelijk voor de afdeling scheikunde op Kennislink) heb ik hier veel zin in. Roepen dat chemie overal is 1, maar the proof is in the eating of the pudding. Het weblog vormt dus een leuke lakmoesproef 🙂
Alle kritiek, vragen en suggesties zijn altijd welkom, hier of op chemieisoveral.nl/weblog. In ieder geval veel leesplezier gewenst!
Hoe bereken ik de cijfer waarde van de volgende moleculen:
TNT = C6H2CH3(NO2)3
Nitroglycerine = C3H5N3O9
LSD= C20H25N3O
Viagra = C22H30N6O4S
Aspirine=
C9H8O4
C6H4(OCOCH3)COOH
Ik heb nooit scheikunde gehad.
Bedankt.
Piet Salesman