De terminologie van de Geek

Wat is nou het verschil tussen een Nerd en een Geek? Ik heb al eens een Venn-diagram hierover vertaald, maar hoe meer ik hierover nadenk, hoe minder zeker ik word. Er zijn meer verschillen tussen een Nerd en een Geek dan hoe handig ze zijn op het sociale gebied.

Een tijdje kwam ik een nieuwe weblog tegen: GeekStijl.nl. Gelukkig hebben ze niets meer overeen met GeenStijl dan hun naam. Een leuke, Nederlandstalige weblog over alles wat een klassieke Geek aan zou moeten spreken: games, comics, gadgets en zelfs NaNoWriMo. Achter GeekStijl zitten acht jongeren, waarvan we er een aantal zijn tegengekomen tijdens Night of the Nerds.

Laten we aannemen dat de mensen bij GeekStijl echte geeks zijn. En laten we ook aannemen dat de Scheikundejongens echte nerds zijn. Wat is dan het verschil? Geekology kwam laatst met een mooi diagram, waar ik het overigens helemaal niet mee eens ben. Laten we even rustig naar de poster kijken. Klik op de poster voor originele grootte.

Waar ik het vooral niet mee eens ben, is dat iedereen op deze poster een Geek heet. Ik vind dat de Geek Primus, de Computer Geek en de Academic Geek, eigenlijk Nerds zijn. Sterker nog: de Geek Primus is in mijn ogen dé ÜberGeek. Dit is de Eerste Evolutiestam. Een tweede ding waar ik het niet mee eens ben zijn de Geek Chic Variants. Zij zijn wel geëvolueerd uit de Geek, maar geen echte geeks. Het zijn hipsters (voorbeeld) die zichzelf de Geek-stijl hebben aangemeten. Neppers, copy-cats en wannabes, dat zijn het.

Deze na-apers bezitten maar één of twee typische eigenschappen; Geeks bezitten er meer. Nu ik er zo over nadenk, zouden Geeks dan weer een kleinere set eigenschappen bezitten van de Nerd? Of toch juist andere? Komt het toch neer op hoe diep iemand ergens in geïnteresseerd is?

Volgens mijn woordenboek is een Nerd 1) een onnozel of verachtelijk persoon zonder sociale vaardigheden of is hij/zij saai en leergierig; of 2) een intelligent, toegewijde deskundige in een bepaalde technische discipline of beroep. Een Geek is volgens mijn woordenboek iemand die niet modebewust is of sociaal incapabel.

Ik kom er niet zo goed uit. Jullie hier nog een gedachten over? Iemand een betere definitie? En waar vind je jezelf onder vallen?

Afbeelding via Geekology

6 gedachtes over “De terminologie van de Geek”

 1. Ik vind de plaat meer grappig dan accuraat. Er zitten inderdaad nogal wat net-niet geeks tussen. Ik bedoel, de tech-geek die alleen maar Apple producten heeft? Puh-lease…

 2. Ik denk dat als je deze evolutie van de geek volgt, dat de nerds een subcategorie van de geeks zijn. De overkoepelende definitie van een geek is hier toegeschreven aan de Geekus Prime en ik denk dat de nerd binnen deze definitie valt.

  Dat er verschillende soorten geeks zijn lijkt me duidelijk, maar de meeste geeks vallen inderdaad in meerdere categoriën.

  Deze indeling zegt verder niets over de sociale vaardigheden van de verschillende soorten geeks, dus misschien is een nerd wel gewoon te definiëren als een sociaal incapabelere versie van een geek.

 3. Ik heb het bij een Australier nagevraagd, en hij was overtuigd dat de ‘geek’ een persoon is met een abnormale obsessie voor een of ander iets (computers, Japanners, wiskunde, stripboeken, sci-fi, etc.), eventueel gecombineerd met een gebrek aan sociale vaardigheden. Een ‘nerd’ was volgens hem meer iemand die erg veel bezig is met leren, met wetenschap en daar dus ook erg goed in is, al dan niet gecombineerd met een gebrek aan sociale vaardigheden en al dan niet gecombineerd met de eigenschappen van de geek.
  Oftewel, je kunt het allebei zijn, maar in geen van beide gevallen ben je per se sociaal incapabel.

  Weet niet of jullie het ermee eens zijn, maar volgens de betreffende (wiskunde studerende) Australier was dit wel zo’n beetje de consensus.

  1. Maar dat is Down Under… dat telt niet. Alles is anders Down Under, dus…

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.