Mark wint Unilever Research Prize 2012

Elk jaar reikt Unilever aan de student met de beste masterthesis van iedere universiteit, een prestigieuze prijs uit. Dit jaar won onze eigen Mark voor de Universiteit Utrecht. Vele lovende woorden vielen hem ten deel. Onder andere zijn achterlijk hoge cijfers werden geprezen. Met het oog op de Scheikundejongens, werd hij ambassadeur van de Nederlandse scheikunde genoemd. Alles bij elkaar hele eer.

Mark, van harte gefeliciteerd.

Hoe was de Night of the Nerds?

Zaterdag 6 oktober was het weer tijd voor het jaarlijkse nerdfeestje in Science Center NEMO in Amsterdam. Tijdens Night of the Nerds kon je clinics volgen, nerdtalks beluisteren en experiences ondergaan. Natuurlijk waren wij er ook dit jaar bij.

Verder lezen Hoe was de Night of the Nerds?

Nederlandse chemie als een boeddhistische mandala

Deze column verscheen vorige week in Chemie Magazine, het maandblad van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).

Aldo Brinkman is promovendus aan de TU Delft. Daar doet hij onderzoek naar veldeffect-transistorsensors. Samen met Mark Vis, promovendus aan de Universiteit Utrecht, blogt hij op www.scheikundejongens.nl.

Zal de chemie in Nederland uitsterven? Een belachelijke vraag. Toch kom ik die steeds vaker tegen op blogs, LinkedIn, conferenties en documentaires. Is dit net zoiets als vragen of Frankrijk wel een vakantieland blijft? Laat ik kort uitleggen welk probleem mensen vrezen, en wat volgens mij het échte gevaar is.

Verder lezen Nederlandse chemie als een boeddhistische mandala

MinutePhysics: Natuurkunde in een minuut

Op YouTube kwam ik het kanaal van MinutePhysics tegen. Wekelijks wordt hier in enkele minuten een onderwerp uit de natuurkunde uitgelegd met behulp van leuke tekeningen. Hoewel de onderwerpen misschien strikt genomen alleen maar natuurkundig zijn, hebben genoeg filmpjes ook chemisch tintje. Neem bijvoorbeeld het filmpje hieronder, over hoe Einstein het bestaan van atomen en moleculen afleidde aan de hand van de Brownse beweging van colloïden.

Verder lezen MinutePhysics: Natuurkunde in een minuut

Een profielwerkstuk over reologie

Vorige week kwamen er twee scholieren langs bij ons op het lab. Ze wilden voor hun profielwerkstuk de reologische eigenschappen van  mayonaise, ketchup en maïzena onderzoeken. Reologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met hoe vloeistoffen stromen. Over de bijzondere reologische eigenschappen van maïzena hebben we al eens wat geschreven. Maïzena wordt meer stroperig wanneer het sneller stroomt. Zo kun je dus snel over een bak met maïzena lopen, maar zak je er in weg wanneer je te lang op één plek blijft staan. In de reologie wordt dat shear thickening genoemd. Bij pek en silly putty gebeurt hetzelfde, terwijl bij ketchup en mayonaise het tegenovergestelde gebeurt. Ketchup en mayonaise gaan juist steeds gemakkelijker bewegen wanneer ze sneller stromen. Dat heet shear thinning.

Verder lezen Een profielwerkstuk over reologie