Verbeter de wereld met je profielwerkstuk

Ben je een scholier en heb je altijd al eens de wereld willen verbeteren? Dat kan, dankzij de Stichting Imagine Life Sciences. Zij verbinden onderzoek, onderwijs en ontwikkelingssamenwerking en ze organiseren elk jaar een scholierenwedstrijd. Wetenschappers komen met ideeën voor projectvoorstellen (met een bijbehorend ontwikkelingsland) en scholieren werken die uit in hun profielwerkstuk. Het beste voorstel wordt uiteindelijk door Imagine uitgevoerd in het betreffende land. Zo verbeteren ze niet alleen de wereld, maar brengen ze ook scholieren in aanraking met de levenswetenschappen.

De scholierenwedstrijd van dit jaar is op 5 oktober van start gegaan. Er zijn vijf onderwerpen in de Life Sciences gekozen die door scholieren in hun profielwerkstuk worden uitgewerkt. De onderwerpen van dit jaar zijn als volgt:

  • De biozak: een bioreactor waarin organische (afval)stromen worden omgezet in biogas;
  • Bio-noodwoningen: noodwoningen die in rampgebieden kunnen worden gemaakt van natuurlijke en herbruikbare materialen;
  • Afvalwaterbehandeling in goudmijnen Ghana: zoeken naar methoden om met lokale biologische materialen/planten de vervuiling van de goudmijnen (o.a. arsenicum, koper en cyanide) tegen te gaan;
  • Een waterkiosk als bedrijfje: met keramische filters water zuiveren en dit verkopen in lokale kiosken;
  • Drainagesysteem met een hoger rendement: in de landbouw gaat veel water verloren door het niet effectief irrigeren van landbouwgrond; betere drainage systemen kunnen helpen bij dit probleem.

Uiteindelijk selecteert een jury de beste voorstellen. De winnende scholieren zullen dan hun resultaten publiceren op een wetenschappelijk congres. Voorbeelden van winnende projecten zijn het maken van biodiesel met algen in Mozambique en het ontwerpen van biogasreactoren voor de energievoorziening van een school in Tanzania. Bekijk ook eens de onderwerpen en filmpjes van afgelopen jaar.

Wij vinden dit een erg mooi initiatief en zijn erg benieuwd naar de resultaten.

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.