Ideetje voor het IYC2011

We schreven al eerder over de aankondiging van het Internationale Jaar van de Chemie (IYC) in 2011. Wij riepen op tot een feestje. Twee weken later is de KNCV erg benieuwd naar uw inbreng. Ze verlangden een idee van een half A4, voor eind mei. De haalbaarheid willen ze graag overleggen met U.

Eigenwijs als we zijn, trekken we ons hier niks van aan. Een open verzoek naar jullie allemaal: ons idee.

Schilderij van Ilya Repin en shop door Christopher

Het ultieme toonbeeld van de scheikunde is natuurlijk het periodiek systeem der elementen. Iedereen weet dat de Russische natuur- en scheikundige Dmitri Mendeleev de vormgever van dit fantastische overzicht is. Maar wat niet iedereen weet, is het onderwerp van zijn promotieonderzoek. Ook die goeie ouwe Mendeleev is ooit doctor geworden.

Op 4 februari 1865 sprak hij een rede uit waarna hij werd gepromoveerd tot doctor in de (natuur)wetenschappen. De titel van de rede: “Рассуждение о соединении спирта с водой” (“Verhandeling over de Combinaties van Water met Alcohol”). Conclusie? Als vodka minder dan 38% alcohol bevat, smaakt het waterig; meer dan 38% geeft een branderige smaak. Hoe hij hierachter is gekomen? Het eigenvolume van watermoleculen en ethanolmoleculen, in combinatie met de hoeveelheid ethanolmoleculen die om een watermolecuul passen. Super dik!

Mijn idee is om op vrijdag 4 februari 2011 een feestje te bouwen ter ere van de geweldige Dmitri Mendeleev. We komen samen op een nog nader te bepalen locatie en zullen daar een ode brengen aan al het goede dat de chemie ons voortbracht. De gaafste experimenten zullen gedemonstreerd worden; optredens van bands als The Chemical Brothers en We Are Scientists; lezingen over de overgang van alchemie naar scheikunde; misschien een lezing van prof. dr. Martyn Poliakoff (uit Periodic Videos); een periodieke collectie der elementen; ijsjes maken met vloeibaar stikstof; en natuurlijk is er naderhand een borrel. Wat vinden jullie?

Met dank aan Andrei voor het vertalen van datum en titel van het proefschrift

10 gedachtes over “Ideetje voor het IYC2011”

 1. Wist niet dat Mendeleev de grondlegger van de perfecte wodka was. Uiteraard moet er dan ook wodka op de borrel aanwezig zijn;) En een meet and greet met Poliakoff ben ik ook wel voor.
  Ben er zeker bij.

  1. Hey Christine,

   Dat was niet onze insteek. Wij hebben een idee, maar geen tijd om dat te organiseren. Anderen zijn vrij om het uit te voeren. Natuurlijk zijn wel altijd in voor een uitgebreidere brainstorm en komen we zeker langs op het feest! Een (ongeorganiseerd) guerrilla-feest is natuurlijk ook altijd een optie.
   Liefs en tot snel,

   ondergetekende

 2. Aha.
  Da’s dan weer het jammere van leuke ideeen he….iedereen vindt het leuk, maar ze daadwerkelijk uitvoeren is vaak een lastige.

  Zou er dan echt geen studievereniging zijn dit idee verder kan uitwerken? En dan met hulp van het bedrijfsleven en/of onderwijsinstituten dit feest organiseren?

  Helaas kan de organisatie Jaar van de Chemie zelf geen activiteiten uitvoeren….Wel kunnen we kijken hoe we het evenement breder kunnen promoten.

  Hopelijk is er een enthousiaste club die in dit mooie idee zijn tanden wil zetten!

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.