Bezoek een lab!

Zit je op de middelbare school, heb je scheikunde in je vakkenpakket en wil je wel eens weten hoe het is om later in het lab te werken? Ga dan naar de Lab Experience Days. Je gaat op bezoek bij een laboratorium en komt erachter wat voor werk er op een lab wordt gedaan. Je ziet met wat voor apparatuur er wordt gewerkt en kunt met mensen praten die zélf in het lab staan. En dat allemaal in het kader van Het Jaar van de Chemie.

Er zijn dingen te doen in twee regio’s, namelijk in Arnhem/Nijmegen en in Rotterdam. De volgende activiteiten worden gehouden:

Regio Rotterdam

 • Donderdag 27 oktober t/m zaterdag 29 oktober stelt SGS haar laboratorium in Spijkenisse open voor bezoekers. SGS is een groot bedrijf met meer dan zestigduizend werknemers en houdt zich bezig analyse, inspectie, controle en certificering. Er zijn rondleidingen, demonstraties en er is een infomarkt, maar je kunt ook zélf aan de slag.

Regio Arnhem/Nijmegen

 • Zaterdag 12 november kun je in Nijmegen naar voedingsmiddelenfabrikant Mead Johnson. Praat met analisten en voer zelf mineraal- en vitamine-analyses uit.
 • Eveneens op zaterdag 12 november kun je naar een programma van het RIKILT-instituut van Wageningen Universiteit en naar de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Ze vertellen je alles over voedselveiligheid en je mag zelf aan de slag in het lab met voedsel-monsters.
 • Een week later, op zaterdag 19 november, kun je langs bij Teijin. Zij zijn de makers van de supersterke Twaron vezel (ook wel bekend als Kevlar van firma DuPont). In het lab zul je zelf ontdekken hoe sterk Twaron is en waar het allemaal voor wordt gebruikt.
 • Tot slot kon je, eveneens op 19 november, langs bij MSD Animal Health. Zij zijn onderdeel van het Amerikaanse Merck, niet te verwarren met het Duitse Merck GmbH, van deze fantastische iOS app. Ze ontwikkelen, produceren en verkopen geneesmiddelen voor dieren. In het lab kun je de hardheid van water bepalen, bacteriën, gisten en schimmels identificeren, en leer je werken in een cleanroom.

Bij alle activiteiten zijn ook je ouders van harte welkom. Vaak zijn er aparte programma’s om ze bezig te houden, zodat je rustig aan de slag kunt in het lab. Meld je dus snel aan!

5 gedachtes over “Bezoek een lab!”

 1. Ja! Aanrader voor iedereen, zelfs als je later misschien geen labwerk wilt doen!

  Maar, puntje van kritiek: waarom is er in de regio Utrecht niets?! TNO? BASF? Danone? RIVM? En waarom zijn universiteiten geen goede plekken om labwerk te doen? Als onderzoeker doe je ook labwerk.

  1. Vanuit de organisatie hebben we vele partijen uit het midden van het land benaderd of ze een Lab Experience Day wilden organiseren, maar helaas.

   En natuurlijk zijn universiteiten uitstekende plekken om labwerk uit te doen. Het zijn alleen vaak logge instanties die niet zomaar aanhaken bij een dergelijk initiatief.

   Als er nog werkgevers geïnteresseerd zijn in het organiseren van een Lab Experience Day dan zijn ze van harte welkom.

  2. Universiteiten logger dan bedrijven? Ik vraag me af hoe waar dat is…

   Hoe dan ook, als er mensen willen langskomen bij een fysische/colloïdchemische vakgroep, zijn ze meer dan welkom om zich hier aan te melden 😉

 2. Hopelijk leest niemand van DuPont dit, want die zullen niet zo blij worden van het gelijkstellen van Twaron aan Kevlar. Gezien de verscheidene rechtszaken over het gebruik van beide merknamen door respectievelijk Teijin (voorheen AkzoNobel) en DuPont.

  En ik ben het helemaal eens met Roel, dat het centrum van het land ernstig ontbreekt. Voor de rest: absoluut een aanrader.

  1. Ach, zolang het om ongeveer hetzelfde materiaal gaat, is de naam iets waar alleen marketingbobo’s zich echt druk om maken 😉 Voor de zekerheid heb ik er maar even bij gezet dat Kevlar van DuPont is.

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.