CHAINS11 Live-blog

Zoals ik een tijdje geleden hier aankondigde begint morgenochtend het congres CHAINS 2011. Dat is hét Nederlandse scheikundecongres en zal de komende drie dagen plaatsvinden. Er komen per dag meer dan duizend bezoekers en ik ben door de organisatie NWO-CW gevraagd om live verslag te doen van het congres. Eerder schreef ik in aanloop naar het congres, al een blog op de site van CHAINS. Hier op de Scheikundejongens-blog zal ik de komende drie dagen bijhouden wat er te doen is, foto’s uploaden en het heetste nieuws verslaan. Je kan me ook volgen op Twitter: @AldoGMB of via #chains11.

Woensdag 30 november: De laatste congresdag

16.30h — Ik ga naar huis. Het was een prachtig congres maar nu ben ik echt gesloopt. Volgend jaar weer.

15.45h — Uitreikingen van de posterpresentatie-prijzen. En zoals dat gaat met dat soort uitreikingen, verslapt de aandacht in de zaal. Posters uit verschillende thema’s krijgen een prijs. De jury is zoals gebruikelijk lovend over de kwaliteit van de posters en de presentaties. Tot slot wordt iedereen die mee heeft geholpen aan het congres van harte bedankt. Ik ben zelf ook erg tevreden. Mijn eerste echte grote congres. Geweldig. Perfect.

14.40h — De closing lecture van Avelino Corma gaat over anorganische chemie en katalyse. Dat mag ook wel, want de meeste keynote lectures hadden een keihard biochemisch thema. Ik heb eens rondgevraagd en schattingen naar hoeveel biochemici er in Nederland zijn, zijn rond de 30–40%. Krap zes van de negen praatjes was biochem en dat viel meerdere mensen op.

De presentatie van Avelino Corma is de laatste van het congres.

13.35h — De laatste heerlijke lunch. Men is duidelijk een beetje moe. De koffie is niet aan te slapen. Drie dagen congres is lang en het feest van gisteravond heeft ook z’n tol geëist. Ondanks dat niemand klaagt, heb ik al wel iemand in slaap zien vallen boven haar lunch. Snap ik wel een beetje. De lounge is ook wel heel erg chill.

De laatste keer lunch in de lounge. Het is duidelijk wat rustiger, zo op deze laatste congresdag.

11.30h — Vanochtend zijn de laatste parallelle presentatiesessies. Over twee uur zijn er 128 parallelle praatjes gegeven. Een enkele presentatie de afgelopen paar dagen was echt ronduit slecht, maar deze vier zijn heel erg goed. Toegegeven, ze sluiten ook wel goed aan op m’n eigen interesse.

De laatste 20-minuten parallel-praatjes die ik bijwoonde waren erg goed.

09.00h — De wake up call van vandaag zal ik later hieronder embedden. Een overzicht van de tweede congresdag.

08.55h — ’s Ochtends in de ontbijtzaal van het hotel kom ik prof. Chad Mirkin tegen. Zo zit ik rustig aan m’n bammetje, en zo schud ik zijn hand. Wow.

Dinsdag 29 november: De tweede congresdag

22.00h — Als afsluiting van vandaag spelen The Coronas het dak van DeFabrique. En zoals iedereen weet: zet 400 chemici in een danszaal met een coverbandje en het feest barst los. Na een paar biertjes. Markant detail: ik heb een paar prof’s zien dansen. Daar kan menig aio nog wat van leren.

Ik vergeet steeds maar dat we op een congres zijn. The Coronas spelen het dak van DeFabrique.

20.25h — Wow. Allememaggies. Chad Mirkin is een gigantische chemicus en hij staat hier het beste praatje te houden dat ik ooit heb gehoord. Hij is aardig, hij maakt grappen, het is persoonlijk doch professioneel, er zit diepte in, alles. The real deal. Dit is nou wat we een inspirerend praatje noemen. Onthoud dit: spherical nucleic acids (SNA) zijn nieuw, hip en veelbelovend. Het gaat helpen Alzheimer en kanker te genezen. Misschien.

De keynote lecture van prof. Chad Mirkin is een van de beste praatjes die ik in jaren heb gehoord. Werkelijk waar, ik heb er zin van gekregen om tot diep in de nacht in het lab te blijven werken.

20.15h — De resultaten van CHAINSreaction zijn binnen. De introductie van de CHAINSreaction zijn te zien in onderstaand filmpje.

16.05h — Yes. Het internet lag er eventjes uit. Een uur of twee heeft niemand tijdens de parallelle praatjes kunnen Wordfeuden op het gratis WiFi van T-Mobile. Maar nu zijn we weer online. Hoera.

13.30h — De CHAINSreaction is dood. Haha, nee grapje. Er waren veel momenten dat deze zaal stampesvol was. Deze foto heb ik gemaakt tijdens een parallel-lezing. Waar ik me wel zorgen over maak: als die drie grote vragen die gesteld zijn, beantwoord worden, zit wel de helft van het congrespubliek in één klap zonder werk. Als dat maar goed gaat.

De stand van CHAINSreaction op een moment dat er veel parallel-lezingen aan de gang zijn. Vooraan op de stand staat een computer waar congresgangers live de voortgang van de queeste kunnen volgen.

10.45h — om te vieren dat NWO, de organisator van CHAINS 2011, 55 jaar bestaat, wordt er een wetenschapsquiz chemie gehouden. Onze charmante presentatrice is niemand minder dan Lottie Hellingman, die ook de Nationale Wetenschapsquiz organiseert.

Op CHAINS wordt er een kleine wetenschapsquiz georganiseerd. Bert Meijer zei terloops: Science is done by young people.

09.40h — in een korte video worden de studenten geïntroduceerd die CHAINSreaction gaan doen. Deze studenten kun je live volgen op Twitter via #CHAINSr. Met die -r. Zoals ik al eerder schreef op de CHAINSblog zullen deze studenten een aantal grote wetenschappelijke vragen beantwoorden door middel van interviews met congresgangers en vooraanstaande wetenschappers. De antwoorden zijn beschikbaar op computers hier in de vorm van mindmaps.

De studenten achter CHAINSreaction zullen in de vorm van een mind map antwoorden visualiseren op drie verschillende grote wetenschappelijke vragen.

08.55h — Goeiemorgen. Dit is een Wake up call. In een korte video wordt de eerste conferentiedag samengevat. Ik ga ernaar op zoek zodat ik hem hieronder kan embedden.

08.30h — Op weg naar de conferentielocatie raak ik aan de praat met een mevrouw van de KNAW. Toen ik haar vertelde dat we onze blog zelf hosten op onze eigen server, noemde ze me een nerd.

Maandag 28 november: De eerste congresdag

23.15h — Na het praatje van Michael Braungart begon de borrel. Nu eindelijk terug op m’n hotelkamer. Wel een beetje moe nu. Tot morgen.

20.00h — Afsluiting van vandaag is een lezing van Michael Braungart, de Duitse chemicus achter “Cradle-to-cradle.” Zijn idee is dat er in de levensloop van een product niet alleen gekeken moet worden van ontwerp-tot-vuilnisbelt (“cradle-to-grave”), maar dat een écht verantwoorde maatschappij volledig recyclebare producten gebruikt. Vloerkleden zouden niet alleen van milieuvriendelijke materialen gemaakt moeten worden, maar zouden ook lucht-verversend kunnen (moeten) werken. Chemisch heeft Michael Braungart wel een goed punt, al vind ik het jammer dat hij geen voorbeelden even goed uitdiept. Het is duidelijk dat hij dit praatje veel voor niet-chemici doet, maar dit publiek zou best een beetje uitdagende presentatie kunnen waarderen. Retorisch vind ik het ook niet altijd even goed kloppen.

De “Cradle-to-cradle”-lezing van Michael Braungart viel niet bij iedereen in goede aarde. Maar wel erg interessant.

17.35h — De laatste parallelsessies zitten erop. Tijd voor het avondeten. Er lopen schalen met loempiaatjes rond, er is een patatkraam, er zijn maaltijdsaladea te krijgen en ik begreep dat er ook ergens een Chinees verstopt zat in een van de zalen. Markant detail aan de patat: in tegenstelling tot de patat die ik normaal eet, smaken deze alsof ze echt gemaakt zijn van aardappelen in plaats van naar synthetische zetmelen.

Raar. Zulke lekkere patatten heb ik nog nooit op een festival---euhm---congres gehad. Ook de vegetarische loempiaatjes en pizza zijn goed te hachelen.

15.10h — Zo. Pauze. De sessies bestaan uit vier praatjes van elk 20 minuten. Bij elkaar is dat best even een concentratiesprint. Maar gelukkig zijn daar de koffiepauzes. Afgezien van de wetenschappelijke aard van het congres krijg ik wel een enorm festival-gevoel. Maar het rare is dat er overal kleine snacks te krijgen zijn, het eten (pizza en hapjes van kleine stands) prima en de koffie is zelfs goed. Ik ben onder de indruk.

Koffiepauze in een van de zaaltjes met kraampjes. Achter me staat hier een enorme koffie en dranken stand; voor me de

13.50h — De eerste praatjes zitten erop. Enorm interessant. Ik heb al meermalen gehoord dat dit het grootste scheikundecongres in Nederland ooit is, maar helaas merk ik dat ook. De locatie “DeFabrique” is erg mooi, enorm groot, maar toch al krap. Als er volgend jaar meer wetenschappers komen, zal de organisatie NWO serieus moeten nadenken of DeFabrique dan nog geschikt is.

Tussen de lezingen door is er tijd om te wisselen van zaal. Voordeel is dat je een heleboel praatjes kan volgen. Nadeel is dat ~1k+ wetenschappers proberen zich te herschikken.

10.45h — De openingslezing is door Nobelprijswinnaar Roger Kornberg. Hij vertelt natuurlijk over zijn onderzoek naar hoe DNA wordt vertaald naar RNA. Een begunstigd spreker. Stel je voor dat je voor een breed scheikundig publiek, bestaande uit ruim duizend wetenschappers, mag spreken over je onderzoek. Ook een videoboodschap van staatssecretaris Halbe Zeilstra.

Staatssecretaris Halbe Zeilstra vertelde in een videoboodschap dat hij helaas niet aanwezig kon zijn.

10.00h — Had ik al gezegd dat de organisatie van CHAINS enthousiast was? Of dat ze voor nooit-vertoonde evenementen gaan? De openingsact is een CHAINS-lied met lasershow. Om me heen vallen een aantal monden open.

Openingsact van CHAINS2011. Ik ga op zoek naar de songtekst en zal die later hier linken. De lasershow is erg gaaf.

08.45h — Bij binnenkomst valt direct op hoe netjes het inchecken gaat. Waar bij andere congressen de bezoekers hun pas nog zelf uit een enorme kaartenbak moesten zoeken, wordt hier ter plekke het juiste kaartje uitgeprint. We worden doorgeleid naar zalen waar koffie, thee en hapjes klaarstaan. De de pizzatent van “Al Capone” belooft échte Italiaanse pizza. Lijkt me sterk. Ondanks dat er ruim duizend bezoekers zijn, zie ik gelukkig veel bekende gezichten.

Zondag 27 november: Opbouwen

20.00h — Zo, opbouw is nu echt bijna klaar. Ook de organisatie gaat nu naar het hotel. Maar op het laatste moment moet ik toch nog even meekomen. Dinsdag vind CHAINSreaction plaats en dat wordt onthult. Letterlijk. Nu staat er nog een enorme tent met een doek er overheen. Ik ben enorm benieuwd hoe het gaat worden. Hierbij alvast de sneak preview voor dinsdag:

Dinsdagochtend wordt CHAINSreaction onthuld. Tot die tijd een grote doek erover.

19.20h — ’s Avonds de soundcheck. Morgenochtend bij de opening worden we begroet met zang en lichtshow. De organisatie verzekert me ervan dat er nog nooit een wetenschappelijk congres op zo’n manier geopend is. Ik zou het niet weten, maar ik kan het me heel goed voorstellen. Wat een show. Ik ben enorm benieuwd wat men er morgen van zal vinden.

Soundcheck van de openingsact, inclussief lichtshow. Wow. Morgenochtend voor

15.05h — Aangekomen op het terrein van DeFabrique. Buiten is het erg leeg, maar achter de eerste de beste deur wordt een lasershow voorbereid. Ik vraag of ik goed zit. Direct wordt ik doorgestuurd naar de organisatie die me een uitgebreide rondleiding geeft. Het complex is enorm en overal is er wel iemand aan het opbouwen. De algemene indruk is meer alsof er een festival wordt opgetuigd dan een wetenschappelijk congres. Naast de enorme planaire zaal en verschillende parallel-zaaltjes zijn er bars, zithoeken en lounges. De organisatie legt uit dat er overal een WiFi-netwerk in de lucht hangt dat vrij te gebruiken is. Ook zijn er verschillende standjes waar (ook gratis) gegeten en gedronken kan worden. In elke zaal staat een enorme tv-scherm waarop afwisselend het programma en de Twitter-fountain wordt getoond. Voor de smartphone-gebruikers is het programma te bekijken op m.chains11.nl.

Tussen de lezingen door kunnen de bezoekers van scheikundecongres CHAINS op verschillende plaatsen ontspannen met een hapje en een drankje. Hier wordt nog druk opgebouwd.

8 gedachtes over “CHAINS11 Live-blog”

 1. Als ik het zo lees en bekijk, is er maar één ding wat ik jammer vind aan CHAINS2011: Het is voor wetenschappers. Is er een vergelijkbare beurs voor ‘iedereen’? Persoonlijk kan ik me geen congres of iets dergelijks bedenken dat zoiets neerzet voor alles en iedereen. Dit lijkt mij op zich een gemiste kans, want er is zoveel kennis, publiciteit en geld dat omgaat in de chemie, maar merendeel van Nederland associeert zichzelf niet bij de chemie. (Of het moet in negatieve zin zijn.) En als ik dan kijk wie er allemaal met CHAINS betrokken zijn, denk ik: Wow, daar zit gigantisch veel potentieel om ook de gemiddelde Nederlander te betrekken bij de chemie.

  Ach, misschien ben ik alleen teleurgesteld en verbolgen over het feit dat ik zelf dit event zal missen…

  ps. Aldo: Mocht u Daan Frenkel tegen het lijf lopen, doe hem vooral de groeten van mij!

  1. Ja, ik voel wat je bedoelt. Maar CHAINS heeft wel twee gezichten: het is niet alleen voor wetenschappers, maar ook voor het brede publiek. Voorbeeld: mijn blog is in het Nederlands, op een Scheikundejongens-niveau. Verder wordt de pers buitenproportioneel aangemoedigd om over dit evenement uit te zenden. Ik vind dat erg bewonderenswaardig, want eerlijk is eerlijk, de inhoud van de praatjes zijn niet voor een breed publiek. De organisatie gaat wel mooi even de uitdaging aan om die taaie kost ook te verkopen voor de rest van Nederland.

   Maar natuurlijk moet ik wel toegeven dat er weinig evenementen zitten tussen het niveau en diepte van CHAINS en bijvoorbeeld Night of the Nerds (of het Discovery Festival, for that matter).

  1. Dank je wel. Het initiatief komt van de organisatie van CHAINS, NWO, maar ik vind het echt een leuk en gezellig congres. En het leuke aan m’n werk is dat ik geen praatjes hoef te missen omdat ik moet “werken” voor het congres.

 2. “Toen ik haar vertelde dat we onze blog zelf hosten op onze eigen server, noemde ze me een nerd.”

  Jullie hebben een eigen server (dus niet één die je via een hostingprovider huurt, maar echt een fysiek eigen server met daarop zelf mysql / linux geïnstalleerd)? Nerd 🙂

Geef een antwoordHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.