A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Elektronen, zilver en leugens

Halverwege de middelbare school zag ik voor het eerst een plaatje van een atoom. Een zwarte stip met een roodachtige gloed. De stip heet kern en de gloed elektronenwolk. Daar begonnen de leugens.

Ik vind dat je best tegen mensen mag liegen. Om bestwil. En dat hoeft niet altijd een klein leugentje te zijn, dat mag ook best een enorm leugen zijn. Als het leven van die mensen daar gemakkelijker, fijner en beter op wordt in ieder geval. Ik leerde op de middelbare school vooral halve waarheden en leugens. ‘Meten is weten’, ‘om een kern zitten een bepaald aantal elektronen’ en meer van dat soort waardevolle onnozelheden. Het maakte mijn leven duidelijk en zo stiefelde ik op m’n examen af in de volle veronderstelling dat ik ergens wat van wist.

Elektronen zitten niet om kernen heen. Maar hoe dat wel zit, verklap ik niet. Dat begrijpt geen mens. Zover ik weet is er nog nooit iemand geweest die de diepere betekenis van de quantum mechanica heeft begrepen. Behalve dr. Manhattan dan. Maar hij zegt dat je van lood geen goud kan maken en dat is een leugen.

‘De unieke formule [van Nivea for men silver protect] bevat actieve zilvermoleculen (…)’ is het walgelijkste leugen dat ik de afgelopen tijd tegen ben gekomen. Zilver is een metaal en vormt dus een kristalrooster en geen moleculen. Dat leerde ik al vroeg op de middelbare school. De suggestieve plaatjes van deze moleculen in de Niveareclame hebben niks met de werkelijkheid te maken en het doet pijn in mijn chemisch hart. Waarom dat pijn doen? Dat kan ik niet uitleggen. Vertel tegen je banketbakker dat zijn cakejes gemaakt zijn van kots, vertel een bouwvakker dat gewapend beton een waardeloos materiaal is of een meisje dat ze dik is. Pijn in hun hart. Of het nu waar is of niet.

Liefs,

Aldo

4 comments to Elektronen, zilver en leugens

 • Zilvermoleculen? Ha ha!

  Zouden ze er echt zilverdeeltjes in doen? Zilver werkt wel bacteriedodend, maar of het ook helpt tegen vieze geurtjes?

  Waarschijnlijk zitten er gewoon wat glimmertjes in, om het oerinstinct gerust te stellen!

  Oh, wat mooi, het glimt… Dan MOET het wel werken. Ha!

  😉

 • anoniem

  zilvermoleculen zijn idd onzin, nivea-deo bevat zilver citraat. Er zijn voorzichtig tests die uitwijzen dat dit een antimicrobe werking heeft..

  achja, de lucht is best te harden.. 😉

 • Dat zilverdeeltjes (ik denk colloïden) bacteriën doodt wisten we al. Er zijn ook wel wat toepassingen (ik las via google over met zilver geïmpregneerde sokken en andere dingen). Maar moleculaire metalen zijn nieuw voor mij.

  Voor de die-hard: MOFs kennen we al wel een tijdje. Maar dat is duidelijk iets anders.

 • over de leugens die iedereen nodig heeft: meer mensen gebruiken dat begrip..
  in the science of discworld (3 delen) gebruiken de 2 wetenschappers van het team de term ‘lies to children’. de stukken van terry pratchett zelf zijn ook niet te versmaden!

  erg fijne literatuur voor mensen die hun wetenschap smakelijk verpakt willen hebben 😉

Leave a Reply  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>