A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Nano is het nieuwe micro!

Nanomaterialen. Iedereen heeft het erover. Een korte introductie voor de leek:
1 m = 100 cm
1 m = 1.000 mm
1 m = 1.000.000 μm (spreek uit: micrometer)
1 m = 1.000.000.000 nm (een miljard nanometer)

Nanomaterialen zijn dus álle dingen tussen de 1 nm en de 1 μm. Microvezels, microchips en microbloggen is uit. Aanschouw de iPod Nano, Nano texteditor en de Tata Nano! Dat is natuurlijk een grapje. Maar wat is dan wél nano?

De Amerikaanse Chemical Society schreef een wedstrijd uit om in maximaal drie minuten uit te leggen wat nanotechnologie is. Ryan Miyakawa en Patrick Bennett (Universiteit van Californië, Berkeley) zonden deze video in:


The Nano Song from nanomonster on Vimeo.

Dat alles op die grootte nanomaterialen zijn is nu wel duidelijk. Maar waarvoor wordt het nu gebruikt? Op het moment voor niet zo heel veel dingen. Het mooie aan die materialen is dat niet de stof (goud, koolstof, sicilaat) de eigenschappen bepaald, maar de grootte. Toepassingen nu: katalyse, zonnecellen, processoren in je computer, iPod, mobiele telefoon, enz. Er wordt veel onderzoek gedaan naar waaróm de grootte nu zo belangrijk is, want nano is hot. Nano is het nieuwe micro.

Liefs,

Aldo

Freddy, bedankt voor de tip

Leave a Reply  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>