Vorige week schreef Aldo al over het nieuwe initiatief “Heeft de chemie toekomst?” van de VNCI, dat mensen ervan moet overtuigen dat de chemie nog wel degelijk toekomst heeft in Nederland. Maar er is wel een probleem: er zijn te weinig hoogopgeleide studenten en arbeidskrachten in Nederland met een technische achtergrond. En dat terwijl er in Azië juist een overschot is aan bèta’s. De ideale oplossing is natuurlijk om meer bèta’s in Nederland op te leiden, maar dat is op zijn minst een langetermijnproject. Veel onderzoeksinstituten en bedrijven zijn er dus in geïnteresseerd om Aziatisch toptalent naar Nederland te halen. Maar hoe pak je dat aan?
Hierover zond Tegenlicht afgelopen maandag een documentaire uit, als vervolg op de pijnlijke aflevering van vorige week over de kenniscrisis in Nederland. Er worden twee dames van het bedrijf International Top Talent gevolgd, die voor het Dutch Polymer Institute op zoek gaan naar vijf PhD-studenten en Postdocs uit China. Eén van de twee dames werkt in China en rekruteert bij top-universiteiten uit dat land goede studenten. Daarbij wordt niet alleen gelet op wetenschappelijke vaardigheden, maar juist ook op hun Engels, persoonlijkheid en motivatie.
De documentaire maakt hiermee nog eens duidelijk dat Nederland wel heel hard roept dat we bij de top 5 van de wereldwijde kennis-economiën willen behoren, maar als dit zo doorgaat, krijgt de Nederlandse industrie een groot probleem.
Bekijk de uitzending hieronder, op de site van Tegenlicht, of op Uitzendinggemist.
Tot slot nóg een kijktip. Morgen om 20:25 op Nederland 3 zendt de Keuringsdienst van Waarde een aflevering uit over het verschil tussen 24- en 48-uurs deodorant. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ze op het Scheikunde-practicum van de Universiteit Utrecht geweest zijn om de bestanddelen van de deodoranten te analyseren met AAS. Hopelijk krijgen we dit keer geen fietswrak-achtige toestanden.